Educació

Tres casos d'èxit de l'FP, una opció fiable per accedir al món laboral

L’FP es consolida entre aquells joves que busquen descobrir la seva vocació a través d’uns estudis flexibles i en contacte amb el món empresarial, que obren les portes a un futur laboral òptim

Arnau López, alumne del grau superior en Direcció de Serveis en Restauració, i Janis Caicedo, alumna del grau superior de Programació de la Producció, realitzant les pràctiques de les seves respectives formacions professionals.

Arnau López, alumne del grau superior en Direcció de Serveis en Restauració, i Janis Caicedo, alumna del grau superior de Programació de la Producció, realitzant les pràctiques de les seves respectives formacions professionals. / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Raúl Vázquez

La Formació Professional (FP) es consolida com una de les opcions més eficients per accedir al món laboral amb preparació i solvència professional. El seu caràcter flexible, la possibilitat de realitzar pràctiques en empreses i el contacte directe amb el mercat laboral fan que molts joves l’escullin per trobar la seva veritable vocació.

Així ho demostren els casos d’Arnau López, Marc Teixidor i Janis Caicedo, tres alumnes amb diferents perfils i motivacions, però amb una cosa en comú: tots tres han cursat una FP que els ha permès créixer tant personal com professionalment, a més de brindar-los l’oportunitat d’incorporar-se de seguida a un lloc de treball.

Arnau López, d’abandonar els estudis a trobar la seva passió

Arnau López, de 21 anys i nascut en la Sagrera (Barcelona), és un exemple de continuïtat acadèmica i superació personal. Durant la seva formació a l’ESO no va aconseguir bons resultats a causa de la seva falta de motivació, cosa que el va portar a abandonar els estudis. No obstant, després d’una xerrada divulgativa sobre l’existència dels Programes de Formació i Inserció (PFI), l’Arnau va iniciar una formació d’aquest tipus enfocada en cuina i serveis. Va ser llavors quan va descobrir la seva veritable vocació.

El tracte amb el client a la sala el va atrapar des del primer moment, i gràcies a l’ajuda de les seves tutores, no només va finalitzar amb èxit el PFI, sinó que també va cursar un grau mitjà i, en l’actualitat, un grau superior en Direcció de Serveis en Restauració en l’Institut d’Hoteleria i Turisme de Barcelona. "Abans d’acabar el Grau Mitjà ja sabia que volia continuar la meva formació. Tots els professors em van fer mantenir els peus a terra, descobrir alternatives i proporcionar la motivació necessària per cursar el grau superior", explica López.

«Després de sis anys a l’FP, avui soc un alumne totalment diferent del que va entrar després de deixar l’ESO»

Arnau López

El seu pas per l’institut el valora de forma molt positiva. De fet, el jove assegura que, després de sis anys al centre, avui és un "alumne totalment diferent del que va entrar". A més, explica que el contacte a la sala el va ajudar a tenir "més humilitat i a aprendre alguns valors" que creu que no s’adquireixen en altres oficis.

Per a l’Arnau, un dels aspectes més positius ha sigut poder fer pràctiques en restaurants de renom, com Lasarte o Hermanos Torres, una experiència que guardarà sempre al cor. A més, en un futur no descarta tornar al mateix institut, però aquesta vegada com a docent d’hostaleria.

Marc Teixidor, d’estudiant a empresari

Marc Teixidor, un jove de 27 anys de Canet d’Adri (Girona), representa un altre perfil d’alumne. Després d’acabar l’ESO el 2013 va començar a treballar en diferents empreses de logística i construcció, fins a incorporar-se al negoci familiar d’excavacions i obres. No obstant, amb l’objectiu d’obtenir la titulació de Conductor de Vehicles de Transport, va decidir cursar el grau mitjà en Conducció de Vehicles de Transport per Carretera, formant part de la primera promoció de l’Institut Montilivi de Girona.

«A l’Institut Montilivi, la qualitat del professorat és el que valoro més positivament»

Marc Teixidor

El jove valora positivament la formació, especialment per la qualitat del professorat. "És un molt bon cicle per aprendre sobre camions i una mica de mecànica", assegura Teixidor. Així mateix, fa un any i mig que va crear la seva pròpia empresa i va comprar la seva primera excavadora. La seva intenció és adquirir un camió i obtenir l’autorització de transport per deixar de subcontractar els desplaçaments de maquinària. Juntament amb el seu pare, que és autònom, i el seu germà, que també lidera el seu propi negoci, formen un equip de tres empreses dedicades al moviment de terres amb excavadores i camions.

Janis Caicedo, de l’aula al mercat laboral

Janis Caicedo, de 21 anys i veïna de Sant Fost de Campsentelles (Barcelona), va estudiar el grau mitjà de Mecanització i el grau superior de Programació de la Producció amb perfil de motllos i matrius a l’Institut Manolo Hugué. A més a més, a segon curs, va realitzar la modalitat d’FP dual a l’empresa Dynacast, una multinacional americana que fabrica components metàl·lics d’enginyeria de precisió a nivell mundial. En el seu cas, aquesta vocació ve del seu pare, soldador professional. "Des de ben petita em vaig decantar per seguir el seu exemple, tot i que des de sempre m’ha interessat el procés de fabricació i el metall".

Per a ella, el cicle va suposar "una etapa inoblidable, plena d’experiències i èxits, gràcies a excel·lents professors que van saber donar-me les eines per afrontar tot el meu aprenentatge", explica Caicedo.

«El cicle va suposar una etapa inoblidable, plena d’experiències i èxits, amb excel·lents professors»

Janis Caicedo

Notícies relacionades

A l’acabar les pràctiques, l’empresa Dynacast la va contractar de forma indefinida, reconeixent el seu esforç durant tota la seva estada. "Estic molt agraïda i contenta amb l’empresa per haver-me donat aquesta oportunitat", conclou Janis Caicedo.

L’Arnau, en Marc i la Janis són només tres exemples representatius dels molts alumnes que han cursat Formació Professional i han obtingut un gran resultat, tant en l’àmbit laboral com en el personal. Això demostra que aquesta formació és tan vàlida i útil com qualsevol altra, cosa que la converteix en una opció que és elegida per cada vegada més joves que volen aprofitar al màxim aquesta via, que els proporcionarà l’experiència necessària per al seu futur laboral. 

Temes:

Apunts