classificació de centres

Cinc de les set millors universitats espanyoles són catalanes

La UAB és el campus més ben situat d'Espanya al Times Higher Education, seguida de la Pompeu Fabra i la UB

La classificació valora la projecció internacional dels centres i les seves publicacions

Una aula de pràctiques a la UAB.

Una aula de pràctiques a la UAB. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és el campus universitari més ben valorat entre les universitats espanyoles que han sigut classificades en l’edició d’aquest any del Times Higher Education World University, una de les classificacions internacionals amb més prestigi al món en l’anàlisi dels centres d’estudis superiors, juntament amb la relació que elabora la universitat xinesa de Jiao Tong, ubicada a Xangai. En aquest últim rànquing també una universitat catalana, la UB, ha sigut la més ben classificada aquest any entre les espanyoles.

En el total de les 980 universitats analitzades, la UAB ocupa la posició 163 entre les millors. La segueix a poca distància la Pompeu Fabra (UPF), que se situa en el lloc 175. La de Barcelona (UB) arriba a la posició 201 i la Politècnica de Catalunya (UPC), al lloc 401, seguida de la tarragonina Rovira i Virgili (URV). Al marge de les catalanes, a Espanya figura com més ben valorada la Universitat de Navarra, en la posició 301. En total, 27 universitats espanyoles han sigut incloses aquest any al Times Higher Education. El número u del món l’aconsegueix la Universitat d’Oxford. Per primera vegada, un campus britànic supera els nord-americans, tradicionalment millors.

INFORMES ESMENTATS

Notícies relacionades

Aquesta classificació valora el nombre de mencions que mereixen les publicacions realitzades per les diferents universitats, cosa que reflecteix l’impacte de la seva producció en investigació. En aquest aspecte, la UAB destaca sobre la mitjana mundial –de 48,3 punts–, ja que arriba als 86,7 punts. Sobre la qualitat de la investigació, aspecte que es fixa a partir del nombre d’articles publicats per un mateix investigador, així com el finançament d’aquesta investigació, la UAB se situa al lloc 209.

La Univertitat Pompeu Fabra supera en aquest punt la UAB, ja que ha sigut puntuada amb un 93,1 a l’analitzar la menció de les seves publicacions i estudis. La UB és valorada per aquest mateix aspecte, amb un 81, així com per la seva projecció internacional. La marca UB és una de les més conegudes internacionalment entre les universitats espanyoles. De forma global, la classificació Times Higher Education analitza la investigació, la docència, el percentatge d’ocupació que assoleixen els seus alumnes i la projecció internacional del centre.

Una ajuda per a l'elecció de centre

La classificació qualitativa de les universitats adquireix validesa quan es tradueix en una orientació pràctica per al potencial alumnat dels centres. Aquestes anàlisis incorporen prou dades per ser una eficaç eina, depenent també dels interessos personals de cada estudiant, a l’escollir un centre d’ensenyament superior en funció de la carrera que es pretén cursar. Aquestes investigacions disposen de totes les dades sobre les 24.000 universitats que existeixen al món, amb 6.000 a Europa i 84 a Espanya.