Ensenyament cedeix a la pressió popular i mantindrà l'oferta de places de P3 en "casos excepcionals"

Badalona, Berga i Cornellà aconsegueixen que la conselleria no anunciï, abans de la preinscripció, en quins col·legis tancarà aules

La caiguda de la natalitat es traduirà el pròxim curs en una pèrdua de gairebé 6.000 alumnes d'infantil a tot Catalunya

 

  / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Les escoles públiques de Badalona, de Berga i de Cornellà de Llobregat, tres ciutats sobre les quals penjava l'amenaça d'haver de tancar aules d'educació infantil el pròxim curs, són de moment la primera excepció a la regla. Després de setmanes de negociacions als despatxos i mobilitzacions al carrer, els ajuntaments, les famílies d'alumnes i els responsables educatius locals de les tres poblacions han aconseguit que la Conselleria d’Ensenyament cedís i acceptés mantenir, per a la preinscripció escolar del curs 2016-2017, la mateixa oferta de places que l'any passat. Això significa que la consellera Meritxell Ruiz no anticiparà tancaments de grups de P3 fins que s'acabi la preinscripció en aquests municipis, en contra del que s'ha estat fent els últims anys.

Ensenyament, que sol confirma els casos de Badalona i de Berga (a Cornellà, és l'ajuntament el que ho fa), assegura que es tracta d'una mesura excepcional, que s'aplicarà de forma específica en aquestes localitats per raons de planificació i que, per ara, no es generalitzarà. Però per als que fa temps que defensen canvis en el model d'assignació de places escolars, aquesta solució representa un canvi qualitatiu important. “D'entrada, suposa que les escoles públiques i les concertades concorreran a la preinscripció, per primera vegada, en igualtat de condicions”, destaca David Guerrero, president de la federació d'associacions de pares d'alumnes de Badalona.

Menys alumnes per aula a les escoles més vulnerables

De moment, la consellera Meritxell Ruiz només es compromet a estudiar una possible rebaixa de la ràtio als col·legis d'alta complexitat socioeconòmica. "Aquest 2015-2016, ja tenim un 92,9% de classes de P3 amb 25 estudiants o menys a tot Catalunya", ha afirmat.

Ensenyament, que preveu tenir la llista “cap a mitjans de març”, fa mesos que treballa en la programació del pròxim curs. Primer, calcula quants alumnes començaran P3 a partir dels padrons municipals i, a partir de la informació facilitada pels ajuntaments "i sempre d'acord amb ells", insisteix la ‘conselleria, realitza una previsió de demanda i busca lloc a tots els alumnes. Uns dies abans que comenci el termini de preinscripció, presenta el que denomina la oferta inicial de places escolars, d'acord amb aquestes estimacions de població escolar.

Els contraris al sistema actual al·leguen que "fins ara els anuncis anticipats de tancament han afectat sempre la pública". I és que la supressió d'aules (o línies) en l'escola concertada es produeix 'a posteriori', és a dir, quan ja s'ha completat la matrícula, normalment després del mes de juny.

CAIGUDA DE LA NATALITAT

¿Per què sorgeix aquesta reclamació aquest curs? Doncs perquè la caiguda de la natalitat que es va registrar als anys punta de la crisi arriba ara a l'escola. El pròxim 2016-2017 ingressaran a P3 gairebé 6.000 nens menys que l'any passat a tot Catalunya. “En comarques com el Baix Llobregat, el descens  entre els cursos 2012-2013 i 2015-2016 és de 1.414 alumnes. Sols per a l'any que ve està previst un decrement de 954 estudiants”, va detallar dimecres passat, en una compareixença al Parlament, la consellera Ruiz. Al Vallès Occidental, va prosseguir, “la caiguda acumulada des del 2012-2013 és d'uns 1.700 alumnes i per al pròxim curs es preveu que hi hagi 539 nens menys”.

Notícies relacionades

A l'espera que el 30 de març s'iniciï la preinscripció (que durarà fins al 7 d'abril), Ensenyament segueix “analitzant amb cada ajuntament segons les seves necessitats”, ha indicat la conselleria. A Badalona, s'havia arribat a parlar de la supressió de vuit classes de P3, mentre que a Berga perillava un grup dels set que hi ha a les quatre escoles del poble, totes molt igualades en nombre d'alumnes matriculats.

“De diàleg, n'hi ha i n'hi haurà. És el que estan fent els directors territorials d'Ensenyament en totes les taules mixtes de planificació”, va dir la  consellera, en resposta a una interpel·lació del PSC. “El que no pot ser és que, per temor a haver de prendre decisions, això comporti un perjudici”, va dir Ruiz, que va sostenir que si s'anuncien tancaments d'aules és, en definitiva, per preservar la llibertat d'elecció d'escola. "Perquè si una família es troba que al centre que ha escollit no té prous sol·licituds, haurem de dirigir-la a un altre centre on sí que hi hagi places, però que no hagi triat", va argumentar.