Hisenda ja ha pagat el 80% de les declaracions amb dret a devolució
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un cop finalitzada la campanya de la renda 2022 el 30 de juny, l’Agència Tributària ha tornat ja 8.301 milions d’euros a 12.041.000 contribuents. Aquesta quantitat significa que ja s’ha abonat el 80,2% de les devolucions sol·licitades i el 70,1% de l’import.

Això vol dir que queden pendents aproximadament la cinquena part de les declaracions amb dret a devolució i un 30% de l’import. En general es tracta de casos en què Hisenda indaga més per errors, discrepàncies o pel volum sol·licitat, entre altres aspectes.

Es tracta de xifres similars al tancament d’altres campanyes. En tot cas, l’Agència Tributària té sis mesos des del final de la campanya d’autoliquidació (30 de juny) per retornar el que els contribuents han pagat de més. Un cop passat aquell període, el fisc ha d’abonar interessos de demora.

Segons el fisc, l’acceleració de les devolucions pagades (+7,7% en número i +13,8% en import) «és conseqüència de l’increment registrat a les sol·licituds de devolució dels contribuents».

Un 3,9% més de declaracions

A tancament de campanya s’han presentat un total de 22.889.000 declaracions, un 3,9% més que l’any anterior, de les quals dos terços (15.021.000) van ser amb resultat a tornar, una xifra que suposa un 8,59% més que a la campanya antrerior, mentre que 6.384.000 sol·licituds van sortir a ingressar, el 4,08% menys.

Ha sigut la campanya amb més diferències en la tributació dels salaris a l’haver posat en marxa algunes comunitats l’ajust de les tarifes autonòmiques per adaptar-les a la inflació i d’altres no.

El Govern ha negat que la inflació sigui la principal responsable de l’increment de la recaptació, però hi ha estudis, com un d’ESADE, que apunten que l’escalada del nivell general de preus s’ha acarnissat especialment en determinats nivells de renda. Concretament en la franja entre 15.000 i 20.000 euros.

Atenent les vies de presentació de les declaracions, el pla ‘Li Truquem’ de confecció de declaracions per telèfon es manté com a principal sistema de presentació amb assistència personalitzada amb 1.070.000 declaracions, una xifra molt similar a la de l’any passat i que representa gairebé el 58% del total de presentacions realitzades amb assistència personalitzada.

La resta es corresponen amb les 779.000 declaracions presentades a les oficines, un 20,1% més que l’any passat en un context de retirada de les restriccions sanitàries. S’assenta així la doble alternativa per a aquells contribuents menys habituats a les noves tecnologies que requereixen assistència personalitzada, amb i sense desplaçament a una oficina física.

En tot cas, els contribuents majoritàriament segueixen presentant la declaració de la renda per internet. En la campanya que ara s’acaba s’han presentat 21.039.000 declaracions per aquesta via, el 91,9% del total, de les quals 20.514.000 van ser a través de la web de l’Agència, un 3,1% més que l’any anterior.

Aquesta xifra de presentacions per internet inclou també les 525.100 declaracions presentades mitjançant l’aplicació mòbil de l’Agència, canal que aquest any ha registrat un fort increment del 23,6%. D’aquestes declaracions, més de 396.800 (+31,6%) es corresponen amb presentacions ‘en un sol clic’ i la resta són contribuents als quals l’‘app’ ha derivat a Renda Web per realitzar alguna modificació i han tornat a l’‘app’ per concloure la presentació.

Notícies relacionades

De forma paral·lela a la campanya de renda s’ha desenvolupat també la corresponent a l’impost sobre el patrimoni, que algunes comunitats, com Madrid, no exigeixen. Aquest tribut l’han de declarar els contribuents amb una quota a ingressar (després d’aplicar les corresponents deduccions i bonificacions) també aquells que tenen quota a ingressar i que l’any passat comptaven amb béns i drets amb un valor superior als dos milions d’euros. Al tancament de la campanya s’han registrat més de 228.000 declaracions de patrimoni i l’import a ingressar ha arribat als 1.229 milions d’euros.

Al juliol ha començat el període per al nou impost que afecta les fortunes de més de tres milions i especialment comunitats com la de Madrid, que no imposen el gravamen de patrimoni. El termini és al juliol perquè els afectats podran deduir-se l’import pagat pel gravamen de patrimoni, del qual es fan càrrec les autonomies i que es va presentar com el de la renda (IRPF), entre l’11 d’abril i el 30 de juny. L’objectiu és prevenir que els grans patrimonis hagin de pagar dues vegades el mateix impost. Algunes autonomies, com Catalunya, van haver de fer alguns ajustos en l’impost de patrimoni perquè l’Estat no es quedés amb el nou gravamen a les fortunes de més de tres milions una part de la seva recaptació.