Tributació

El Govern crea un nou tram en l’impost de patrimoni a partir de 20 milions

Amb el nou màxim del 3,48%, la Generalitat s’assegura 12 milions que d’una altra manera anirien a l’Estat pel nou gravamen a les grans fortunes

El Govern crea un nou tram en l’impost de patrimoni a partir de 20 milions
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’impost del patrimoni tindrà durant almenys dos anys un nou tram a partir de 20 milions d’euros al 3,48%. Amb aquesta mesura, aprovada per l’Executiu dimarts, s’ingressaran 12 milions d’euros addicionals que d’una altra manera anirien a parar a les arques de l’Estat a l’entrar en vigor el tribut temporal per a patrimonis superiors a tres milions d’euros. La tarifa actual arriba a un tipus màxim del 2,75% a partir de 10.695.996,06.

El motiu d’aquest canvi és que els actuals contribuents catalans de l’impost sobre el patrimoni, a més de pagar el tribut autonòmic, haurien d’abonar un plus a l’Estat si declaraven bases a partir de 20 milions d’euros. La raó és que, amb caràcter general, per a patrimonis a partir de 20 milions l’impost català quedava per sota del nou impost estatal i caldria pagar la diferència a Hisenda. Per això la Generalitat ha optat per pujar el seu tribut autonòmic fins a igualar-lo.

El Senat va aprovar ahir el nou gravamen juntament amb els que recauran en les energètiques i la banca. El nou tram inclòs en el patrimoni a Catalunya té una vigència vinculada a l’existència del nou impost estatal, que inicialment té una durada de dos anys.

Si no és duguessin a terme aquestes modificacions, la Generalitat podria perdre recaptació en favor de l’Estat. L’objectiu, per tant, «és ajustar les tarifes de manera que l’Agència Tributària de Catalunya no es quedi sense uns ingressos que anirien a parar a la Hisenda espanyola», segons la consellera d’Economia.

En el cas de l’impost a les grans fortunes, Hisenda pretén gravar aquells patrimonis superiors a tres milions d’euros perquè no puguin quedar eximits per les bonificacions dels governs regionals, com passa a Madrid i com ha anunciat que farà Andalusia, totes dues governades pel PP.

Notícies relacionades

Aquest gravamen serà de l’1,7% per als patrimonis d’entre 3 i 5,3 milions d’euros; del 2,1% per als patrimonis entre 5,3 i 10,6 milions i del 3,5% per als patrimonis superiors a 10,6 milions d’euros.

La idea és que la recaptació d’aquest i d’altres nous impostos, com el de les energètiques i la banca, tingui efectes des del 2023 ––tenint en compte els ingressos del 2022– i s’ingressi també el 2024. Després d’aquests dos anys, el Govern avaluarà si el manté o no.