Economia de l’espai
Catalunya llançarà a l’octubre el primer satèl·lit d’Europa per fer proves amb 6G
Lidera el projecte el centre de recerca i2CAT, que ha adjudicat a Open Cosmos la fabricació, el llançament i la posada en marxa de l’aparell per 1,65 milions d’euros
Espanya ultima l’esborrany de la seva estratègia espacial per guanyar pes davant una Europa que vol ser líder el 2050

No és ni l’únic organisme ni l’únic territori que ha estat treballant en un laboratori de proves entorn del 6G, però sí que serà el primer a posar-lo en marxa a l’espai. L’empresa catalana Open Cosmos té llest ja el satèl·lit que li va encarregar fa mesos el centre de recerca i2CAT per aconseguir-ho, i, amb la complicitat de l’Agència Espacial Europea (ESA), el llançaran a l’octubre, abans que alci el vol el que estava construint aquest important organisme espacial, al patir retards el seu programa. Ho faran, això sí, des de cap Canaveral, als Estats Units, des de la infraestructura de SpaceX (l’empresa d’Elon Musk), però la fita, recalquen, no serà menys europea per això.
En essència, el 6GStarLab, aquest aparell, es llança per convertir-se en un banc de proves i experiments i que hi tinguin accés tota mena de grups de recerca i empreses. Perquè una de les seves característiques elementals és que serà un laboratori obert. Això ajudarà que es facin proves relacionades amb el cotxe autònom, amb la infraestructura de comunicacions pública, amb la xarxa de cobertura per al mòbil...
«El tret diferencial és que és un laboratori obert, per tant, permet experimentar amb tecnologies», introdueix Sergi Figuerola, director d’i2CAT, centre que ha liderat aquest projecte valorat en 1,65 milions d’euros, finançats amb els fons Next Generation. «Ja s’havien llançat altres satèl·lits, però el primer, l’Enxaneta, eren protocols tancats per començar a provar la caracterització del que volia dir tenir un satèl·lit i crear diferents casos d’ús; el segon, que entrarà en operació aquest mes, és per validar la tecnologia concreta de comunicacions i els casos d’ús, i aquest, el tercer, permetrà fer recerca i posicionar-nos com a líders», resumeix Figuerola, aprofitant per explicar que el 6G no és res més que sumar al 5G tota la part satel·litària.
Així, l’aparell compta amb comunicació per làser o radiofreqüència en diferents bandes, per exemple, i tindrà una base terrestre situada a Móra la Nova, a les Terres de l’Ebre, just al costat del terreny que el Govern ha proposat a Europa per construir una de les seves cinc gigafactories d’intel·ligència artificial. Això ajudarà que, en un futur, també es puguin fer proves de comunicacions quàntiques, avança Figuerola.

Instal·lacions de l’empresa Open Cosmos, especialitzada en el disseny i la fabricació de satèl·lits. /
Tecnologia 100% catalana
«És un satèl·lit absolutament pioner en tot el que és tecnologia 6G, que permetrà posar a prova molts d’aquests nous protocols i capacitats», coincideix el conseller delegat d’Open Cosmos, Rafael Jordá, l’empresa que ha fabricat el satèl·lit. Per ser exactes, la tasca que li encomanava el contracte públic guanyat era el disseny, la fabricació, la integració, el llançament i la posada en marxa del satèl·lit. La primera part s’ha fet des de les instal·lacions que aquesta companyia fundada originalment a Harwell (Anglaterra) per aquest enginyer aeroespacial mig català mig mallorquí té a Barcelona.
Notícies relacionades«Vull emfatitzar que s’ha fet tot amb tecnologia 100% catalana [hi han participat, també, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la ‘start-up’ MWSE] i en temps rècord: de la contractació al moment de l’entrega hauran passat menys de nou mesos», afegeix.
Això és clau, ve a dir, en un moment en què la Unió Europea (UE) té tanta urgència per aconseguir més independència i sobirania tecnològica. «Demostra que Catalunya té totes les capacitats per ser un referent en matèria de l’espai i les tecnologies de l’espai», va assegurar aquesta setmana el conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Albert Dalmau, en una visita a aquestes instal·lacions amb motiu d’aquest llançament, en la qual es va referir a l’esdeveniment com un «fita històrica de la indústria de l’espai a Catalunya». «És una fita que demostra que tenim grans empreses amb capacitat de ser exportadores d’aquest coneixement, i que tenim capacitat d’atraure i retenir talent que surt de les nostres universitats i centres de formació professional, però també professionals d’arreu del món», diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança