Hidrocarburs

El Govern intensifica la lluita contra les gasolineres pirates

Transició Ecològica inhabilita 21 operadors petrolífers de manera definitiva i tres més temporalment per incomplir la normativa

El sector està impacient pel retard d’Hisenda a activar les noves mesures antifrau

L’onada de sancions a companyies irregulars arriba abans del nou escut contra els desfalcs de l’IVA

Les estacions de servei s’han vist afectades en els últims anys per fraus massius

El Govern intensifica la lluita contra les gasolineres pirates
4
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

La batalla del Govern contra el frau en el sector dels hidrocarburs es juga en dos fronts i també va a dues velocitats. D’una banda, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha intensificat l’expulsió del sector de les trames d’empreses pirates que no compleixen la normativa en el negoci de les gasolineres. D’altra banda, el Ministeri d’Hisenda encara treballa en el desenvolupament normatiu obligatori per aixecar un nou escut per posar límit al milionari frau de l’IVA, que es va aprovar ja fa set mesos, al desembre, però que continua sense activar-se.

El sector de les gasolineres s’ha vist afectat en els últims anys a Espanya per un frau massiu en la venda de combustibles. Fa temps que les grans petroleres denuncien l’entrada del "crim organitzat" a través d’empreses pirata que rebenten el negoci rebaixant-ne els preus gràcies a l’elusió del pagament d’impostos i d’altres recàrrecs obligatoris. Entramats empresarials amb múltiples intermediaris i testaferros que van tancant societats quan són descobertes i que reprenen la seva activitat fraudulenta sota un altre nom. I, tot i que l’activitat il·lícita s’ha moderat en els últims mesos, continua sent un motiu d’alta preocupació per a les companyies del sector.

Les trames corruptes han estat rebentant el sector amb aquestes pràctiques de competència deslleial i han provocat un forat milmilionari a les arques públiques. Les xifres amb les quals treballaven les associacions empresarials del sector petroler apuntaven que el frau, per moments, havia arribat a estendre’s tant com per afectar el 25% de totes les vendes i fins a implicar unes 1.200 gasolineres (una de cada 10 estacions de servei del país). El forat que han provocat les activitats fraudulentes va superar l’any 2023 els 1.000 milions d’euros anuals per l’impagament de l’IVA, i va arribar als 580 milions per l’impacte de les certificacions de carburants.

Fonts del sector energètic apunten que l’any passat el forat va rondar els 2.000 milions d’euros en total.

Grans morosos

El frau en la venda de combustibles ha començat a frenar-se, d’una banda, per l’enorme focus mediàtic generat sobre aquestes pràctiques irregulars després de la detenció i imputació en un presumpte frau milionari d’hidrocarburs de Víctor de Aldama, l’aconseguidor de la trama de corrupció del denominat cas Koldo. D’altra banda, per l’enduriment de la guerra oberta pel Govern contra les trames d’empreses pirata mitjançant la inhabilitació de grans operadors petrolífers.

El Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per vicepresidenta Sara Aagesen, ha aprovat en menys d’un any la inhabilitació definitiva de 21 grans operadors majorista d’hidrocarburs per faltes greus en la seva activitat, segons s’ha anat publicant en el BOE en els últims mesos. I l’Executiu prepara una altra onada de suspensions totals d’empreses amb activitats irregulars i ja ha resolt la inhabilitació temporal de tres grups del sector per no reunir els requisits per poder operar o per incompliment de les obligacions legals en relació amb l’ús de biocombustibles. Un pas previ al qual previsiblement seguiran inhabilitacions definitives per a aquestes companyies.

Entre les companyies suspeses de manera definitiva figura el grup Villafuel, que és la societat de l’escàndol de la trama presumptament corrupta vinculada a Víctor de Aldama. Algunes de les empreses inhabilitades per Transició Ecològica figuren ara també entre els principals deutors amb Hisenda recollits en l’última llista de grans morosos elaborada per l’Agència Tributària, com Metaway Combustibles (amb un deute tributari de 195,8 milions), Vertix Petroleum (194,7 milions), Bio Zenite Energy (153,4 milions), Biomar Oil (119,1 milions), I-ManchaMadrid (92,7 milions) i Martankship (80,3 milions), entre altres societats.

Paquet fiscal

El Govern va tirar endavant al desembre el paquet fiscal exigit per la Unió Europea i en el qual es van incloure diverses mesures reclamades insistentment des del sector per frenar el frau fiscal en el negoci dels hidrocarburs, especialment el vinculat als impactes de l’impost sobre el valor afegit (IVA). L’Executiu va aprovar les mesures, però més de set mesos després encara no han entrat en vigor, a l’espera que el Ministeri d’Hisenda publiqui dues ordres ministerials imprescindibles per activar-les.

L’objectiu fonamental de les reformes és acabar amb els denominats missing traders, les trames empresarials que compren hidrocarburs en els dipòsits fiscals del sector (amb un IVA assimilat al de la importació) per després revendre’l cobrant l’impost però sense ingressar-lo a l’Agència Tributària. Unes companyies fantasma que delinqueixen amb aquests impactes i desapareixen ràpidament quan Hisenda en detecta el frau.

Notícies relacionades

Per evitar aquestes pràctiques, el paquet fiscal aprovat contempla que els empresaris que extreguin gasolina, gasoil o biocarburants d’aquests dipòsits fiscals declarin l’IVA cada mes, per poder controlar les operacions quasi en temps real. I les companyies que extreguin els hidrocarburs dels tancs han de tenir la condició d’operador econòmic autoritzat per la normativa duanera o d’operador confiable, fent-se, a més, garant del pagament de l’impost corresponent en la futura venda. I, com a mesura de seguretat addicional, s’assigna als titulars de dipòsits fiscals una responsabilitat solidària del pagament del deute tributari quan autoritzin indegudament l’extracció del producte. El paquet fiscal va ser aprovat de manera definitiva a finals de desembre pel Congrés dels Diputats. Però l’aplicació de les mesures contra el frau dels hidrocarburs no era immediata, a l’espera de l’obligatori desenvolupament normatiu. El Ministeri d’Hisenda encara ha d’emetre dues ordres ministerials per fer efectiu el desenvolupament dels canvis introduïts.

El departament de María Jesús Montero ha realitzat processos de consulta pública per obtenir al·legacions del sector, i ara ha d’analitzar-les i traslladar una proposta definitiva als òrgans consultius abans de poder tirar endavant les ordres. El desenvolupament normatiu encara no s’ha concretat, davant la impaciència del sector dels hidrocarburs, que exigeix més celeritat. Fonts d’Hisenda apunten a EL PERIÓDICO que previsiblement no serà fins al novembre o desembre, com a molt tard.

Temes:

BOE Govern Focus