Catalunya aposta pel ‘turisme conscient’ com a nova estratègia

La Generalitat redefineix el concepte d’èxit turístic segons el valor econòmic, social, ambiental i cultural, en comptes de pel volum

Catalunya aposta pel ‘turisme conscient’ com a nova estratègia
2
Es llegeix en minuts

"Fer de Catalunya un destí europeu líder en turisme conscient que generi l’aportació més gran a l’economia local i al benestar de la comunitat". Aquesta és la nova declaració d’intencions de l’estratègia turística catalana (+) Catalunya, millor turisme, que marcarà el full de ruta del màrqueting turístic del destí amb horitzó el 2028. Així ho va anunciar ahir l’Agència Catalana de Turisme, que s’emmarca dins del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

El 2024, Catalunya va rebre prop de 87 milions de visitants, que van generar una despesa directa de 28.000 milions d’euros. D’aquests visitants, gairebé 19,8 milions eren turistes internacionals, que van acumular una despesa de 24.469 milions d’euros, un 19% del total estatal. La nova estratègia parteix d’un canvi de paradigma en el qual es canvia el focus del volum al valor, per superar la visió centrada en l’afluència de turistes i avançar cap a un visitant que generi "valor econòmic, social, ambiental i cultural per a Catalunya".

"Hem de ser capaços de fer readaptació d’un turisme que ha arribat a un punt quantitatiu molt alt, perquè cada vegada tingui més valor qualitatiu", va afirmar el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, en l’acte de presentació d’aquesta estratègia en el Gran Teatre del Liceu. Una de les novetats més destacades de la proposta és la incorporació activa del resident com a actor. Lluny de ser només un espectador, el nou model aposta perquè tingui un paper protagonista com a creador de continguts del territori.

Objectius de l’estratègia

Notícies relacionades

(+) Catalunya, millor turisme té quatre objectius primaris que s’han consolidat com a reptes recurrents en el sector turístic, com són la desestacionalització –redistribució dels fluxos de manera més equilibrada al llarg de tot l’any –, la desconcentració territorial –donar protagonisme a altres zones que no compten amb grans afluències de visitants–, la diversificació de l’oferta –amb noves propostes de valor– i l’augmentar la despesa turística.

I quatre objectius de nova generació, que reflecteixen l’evolució "cap a un model més equilibrat, regeneratiu i centrat en les persones", com la satisfacció del visitant i del resident –al millorar la seva convivència i esborrar la línia que els separa–, la sostenibilitat –garantir que el turisme sigui un motor de regeneració ambiental, social i econòmica–, la fidelització del visitant conscient –promoure la relació amb un perfil de visitant respectuós i compromès amb els valors del territori– i l’enfortiment de la marca Catalunya.

Temes:

Liceu Focus