Balanç del Govern

Transports voreja els 8.000 milions d’euros en licitacions del corredor mediterrani des del 2018

El Govern revela que s’ha arribat a 6.028 milions d’inversió adjudicada en l’eix ferroviari que transcorre per Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia

El corredor mediterrani tanca l’any amb una inversió històrica de 1.280 milions d’euros, un 33% més que el 2023

Transports voreja els 8.000 milions d’euros en licitacions del corredor mediterrani des del 2018

Joan Revillas

3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Des del juny del 2018, el Govern ha licitat 8.000 milions d’euros en el corredor mediterrani. És el balanç que ha fet públic aquest dilluns el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, que afegeix que també s’han superat els 6.000 milions d’inversió adjudicada. Els treballs en el reclamat eix ferroviari, que transcorren per Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia, van a càrrec de l’administrador d’infraestructures ferroviàries, Adif.

En concret, s’han arribat als 6.028 milions d’euros d’inversió adjudicada en el corredor mediterrani «des de l’arribada del Govern el juny del 2018», han assegurat en un comunicat i, «en pocs dies», se superaran els 8.000 milions en licitacions, ja que fins ara sumen un total de 7.918 milions. «Les dues xifres reflecteixen l’aposta del ministeri per aquest corredor», defensen.

Fons europeus

Des del setembre s’acumulen més de 800 milions de licitacions de noves obres, 700 milions d’euros en adjudicacions i 900 milions ja estan en execució. L’objectiu és «accelerar les actuacions i posar en marxa nous trams del corredor com més aviat millor», interpreten. Els fons NextGenerationEU del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència també s’han utilitzat per a aquesta finalitat.

Transports calcula que les licitacions setmanals mitjanes arriben als 20 milions d’euros, cosa a la qual s’afegeix una execució de gairebé 25 milions setmanals des de fa dos anys. Això són 100 milions mensuals de mitjana en els últims 24 mesos. Fonts ministerials posen especial èmfasi en Andalusia, amb més de 500 quilòmetres. El tram entre Antequera i Granada; la variant de Loja; els nous projectes de l’Almeria-Granada; la culminació de l’Almeria-Múrcia i les millores del tram Algesires-Bobadilla en són alguns exemples.

L’arribada del corredor a Cartagena, la connexió del port d’Alacant a través de l’ample estàndard i la reforma de l’estació alacantina, la millora del Castelló-Tarragona i els nous estudis per connectar Tarragona amb Lleida i Saragossa a través d’autopista ferroviària.

Variant de Loja

En el balanç del Ministeri, de sud a nord, Transports ha destacat que en el tram Algesires-Bobadilla (Antequera), s’han licitat en els últims temps 80 milions d’obres que permetran una transformació total del tram, millorant els seus punts crítics, millorant el gàlib dels túnels, com a pas previ per a la posterior electrificació.

Amb més de 346 milions licitats i 153 milions ja adjudicats, principalment destinats a la construcció de la nova variant de Loja, aquest és el tram on es troba «la inversió més gran de tot el corredor», cosa que permetrà l’augment de capacitat i de serveis ferroviaris amb Granada. La connexió de Granada amb Almeria s’ha posat en marxa amb l’adjudicació dels projectes de construcció per 17 milions, que permetran la millora de la línia i la posterior electrificació i instal·lació de l’ample estàndard, han prosseguit les mateixes fonts.

El tram entre Almeria i Múrcia «continua batent rècords d’execució, així com licitant i adjudicat els últims contractes necessaris». S’han licitat 117 milions i s’han adjudicat 228 milions més, que permetran l’acabament de les obres en els pròxims anys. En el Cartagena-Múrcia s’han adjudicat 128,4 milions entre Torre Pacheco i els afores de Cartagena, claus per portar el corredor fins a la ciutat i el port de Cartagena.

Mercaderies a Tarragona

A l’àrea d’Alacant hi ha la reforma de l’estació d’Alacant amb 41,8 milions, clau per a l’arribada de l’ample estàndard (europeu) des de València i Barcelona. I d’altra banda la conversió en ample mixt del tram Alacant-l’Alzina, on s’han adjudicat 129,4 milions. A València destaca la connexió amb Sagunt, Terol, Saragossa, on s’han adjudicat 41,8 milions més que permetran una millor connexió amb Aragó i dels ports de València i Sagunt amb Saragossa, Pamplona o Bilbao.

La connexió entre Castelló i Tarragona ha adjudicat diversos projectes, clau per finalitzar el canvi a ample estàndard i la millora de les seves prestacions, entre les quals destaca el de detecció de caiguda d’objectes, adjudicat per un valor de 12,6 milions. A Tarragona continuen l’execució de les obres que permetran l’arribada del corredor per a les mercaderies i a més ha estat adjudicat el nou projecte que permetrà connectar Tarragona i Algesires a través de l’autopista ferroviària.

Notícies relacionades

Transports destaca també que «un dels projectes més importants a escala logística d’Espanya» és el dels nous accessos al Port de Barcelona, que han sigut adjudicats per un valor de 9,3 milions d’euros.