El ‘boom’ del turisme nord-americà a Espanya es desinfla per Trump

El servei d’estudis de CaixaBank preveu un creixement de l’activitat turística del 2,7% per a aquest any que podria reduir-se en un punt percentual pel fre dels visitants dels EUA

El ‘boom’ del turisme nord-americà a Espanya es desinfla per Trump

Agencias

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya ha viscut un autèntic boom del turisme nord-americà des de la pandèmia, però aquell període sembla haver arribat al seu final amb un "clar alentiment" des de la tardor passada, degut en part a la incertesa política i comercial generada després de l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca, segons un informe elaborat per CaixaBank Research. Les dades dels datàfons del banc català revelen que la despesa amb targetes va passar de créixer un 17% interanual entre els mesos de de gener i octubre del 2024 a patir d’una caiguda del 2,2% de mitjana del novembre del 2024 al maig del 2025.

Entre el 2019 i el 2024 les arribades de turistes procedents dels Estats Units van créixer un 28,3%, més del doble que el 12,3% que va registrar el total d’arribades internacionals, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Durant aquell període, els visitants nord-americans van passar de representar el 4% de les arribades i el 6,3% de la despesa turística internacional a suposar el 4,6% i 7,1%, respectivament.

Connectivitat aèria

Entre els motius de l’auge dels visitants nord-americans en l’últim lustre hi ha l’elevat nivell d’optimisme dels nord-americans a l’hora de viatjar a l’estranger, segons les enquestes de The State American Traveler, a les quals fan referència les fitxes de país que publica Turespaña, i l’augment de la connectivitat aèria entre els dos països.

Però des del novembre de l’any passat, la tendència ha començat a capgirar-se. El nombre de turistes nord-americans que va visitar el país va passar de créixer un 14,6% en els primers deu mesos del 2024 a fer-ho un 6,8% entre el novembre del 2024 i la despesa va passar d’incrementar-se més d’un 23% en els primers vuit mesos del 2024 a fer-ho un 5,6% en els vuit següents. En els dos casos, per sobre de la desacceleració de l’arribada de turistes internacionals en el seu conjunt (de l’11,1% al 7,6%) i de la despesa d’aquests turistes (del 17,8% a l’11%).

Context de desacceleració

Malgrat que els nord-americans no són ni de bon tros els principals turistes que rep Espanya –aquest lloc el protagonitzen el Regne Unit, França i Alemanya– l’alentiment del seu creixement amenaça de restar un punt percentual al creixement de l’activitat turística aquest any, en un context de desacceleració a causa de la moderació del creixement dels turistes internacionals durant aquest estiu i l’aposta del turista nacional per viatjar més a l’estranger en comptes de quedar-se al país.

Així, el servei d’estudis de CaixaBank preveu un creixement del 2,7% del PIB turístic per a aquest any, davant el 6% del 2024 i per sobre de les estimacions per al conjunt de l’economia espanyola (2,4%), que podria reduir-se fins al 2,6% per l’impacte negatiu del turisme nord-americà.

Notícies relacionades

Entre els motius d’aquest alentiment se situen, a més de la normalització del turisme després de la pandèmia, factors macroeconòmics, com l’apreciació de l’euro davant el dòlar i el deteriorament de les perspectives de creixement de l’economia nord-americana. No obstant, el servei d’estudis de CaixaBank afirma que és "improbable" que per si sols aquests factors hagin causat una desacceleració tan marcada "en un període de temps tan curt". Com a exemple, CaixaBank Research estima que una depreciació del dòlar d’un 1% contra l’euro redueix les arribades dels nord-americans un 0,25% en el següent trimestre, de manera que la depreciació del dòlar a partir del mes de febrer podria debilitar el turisme nord-americà cap a l’estiu, però no abans.

El servei d’estudis suggereix que la desacceleració podria tenir a veure amb un "augment de la incertesa entorn de la política econòmica i comercial dels Estats Units que estaria començant a afectar la propensió dels nord-americans a viatjar a Espanya". L’Economic Policy Uncertinty Index, que mesura la incertesa a partir de les notícies a premsa als Estats Units, afirma que s’ha disparat fins a màxims històrics des de l’arribada de Donald Trump a la presidència i l’inici de la inestabilitat del comerç global. I tot i que el turisme internacional "no està directament afectat pels aranzels, es tracta d’un bé de luxe i, per tant, és una despesa susceptible de ser retallada quan les llars no tenen certesa sobre la situació de l’economia", afegeix l’informe.