Barcelona, protagonista

La barcelonina vLex es converteix en el nou unicorn espanyol

El fons de capital risc Oakley Capital ha venut la companyia per 1.000 milions de dòlars, uns 850 milions d’euros. La firma va ser fundada pels germans Lluís i Àngel Faus el 2000.

La barcelonina vLex es converteix en el nou unicorn espanyol
3
Es llegeix en minuts

És molt difícil construir una empresa que arribi als 1.000 milions de valoració, per això són anomenades unicorns. I des d’ahir a Barcelona en tenen un més. Es tracta de la plataforma legal vLex, fundada l’any 2000 a la capital catalana pels germans Lluís i Àngel Faus. La gestora Oakley Capital ha venut la companyia a la canadenca Clio per 1.000 milions de dòlars, que al canvi actual serien uns 850 milions d’euros.

Amb seu a Barcelona, Londres i Miami, vLex ofereix a més de dos milions d’usuaris l’accés a una biblioteca gegant online d’informació legal, amb jurisprudència i legislació de més de cent països. La dificultat per buscar informació jurídica que va experimentar Lluís Faus el va portar a posar en marxa una plataforma en la qual fos possible trobar a cop de clic continguts legals que van des de normatives i jurisprudències de tot tipus fins a llibres i revistes, actualitzats i ajustats al marc legal vigent. Entre els clients d’aquesta plataforma es troben noms com Deloitte Legal, Harvard Law School, el Consell General del Notariat, l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Madrid, Roca Junyent o Bird & Bird.

Malgrat el caràcter local del dret, vLex no ha tingut por d‘expandir-se per tot el món. El 2005, van debutar a l’Amèrica Llatina i sis anys més tard el capital risc va posar la mirada en el seu producte. La companyia va rebre fortes inversions per desenvolupar la seva tecnologia i ampliar la seva presència internacional. El 2018 van ser pioners al presentar Vicent IA, un assistent d’intel·ligència artificial, que permetia als professionals del dret trobar i extreure ràpidament informació clau dels documents legals. A partir de l’any 2019 es van fer forts en el mercat anglosaxó a l’ampliar la seva cobertura de continguts a països com el Regne Unit, Irlanda, el Carib, el sud-est asiàtic i fins i tot els antípodes amb l’arribada a Austràlia i Nova Zelanda.

L’empresa sempre ha buscat millorar els seus processos i ampliar serveis. El 2020 la companyia va presentar vLex Cloud, un servei perquè els professionals del dret poguessin integrar la biblioteca de vLex amb els seus propis continguts mitjançant la connexió de sistemes de gestió com OneDrive, Dropbox i Sharepoint. El fons de capital risc Oakley Capital va apostar el 2022 per l’empresa i va prendre el 60% del capital amb una inversió de 70 milions d’euros. En aquests anys la companyia ha multiplicat el seu valor gràcies al desenvolupament de les eines d’intel·ligència artificial.

Notícies relacionades

El fons va recolzar Lluís i Àngel Faus en la seva expansió als EUA mitjançant l’adquisició estratègica de Fastcase, compra que va ajudar a duplicar el negoci. "El negoci de vLex s’ha transformat des d’aleshores, passant de ser una base de dades en el món legal a convertir-se en una poderosa plataforma d’eines de treball, que té el suport d’una incomparable base de dades privada", assenyalen els fundadors de la companyia. Lligat a això, han reivindicat que vLex dona servei a més de la meitat de les firmes de l’AmLaw 100, que consideren el rànquing dels despatxos d’advocats més grans dels Estats Units.

Ara el grup canadenc Clio, especialitzat en software legal, ha aconseguit la companyia per 1.000 milions de dòlars. L’objectiu ara és combinar les fortaleses de Clio i vLex per oferir una plataforma integrada als clients del món legal. El conseller delegat i fundador de Clio, Jack Newton, ha destacat que aquesta adquisició marca un "punt d’inflexió" en l’àmbit de la tecnologia jurídica.