Barcelona, protagonista
Les ‘start-ups’ catalanes tornen a xifres d’inversió rècord
Quatre grans operacions han fet que l’ecosistema emergent que té el centre a Barcelona s’acosti als 1.800 milions d’euros de finançament, un 150% més que Madrid.

El fenomen té quatre noms propis, però, fins i tot sense ells, la màxima preval: el capital torna a circular entre les start-ups catalanes. Les empreses emergents de base tecnològica amb seu a Catalunya van recaptar 1.797 milions d’euros el 2024, una xifra que no només més que duplica la de l’any anterior (662 milions d’euros), sinó que és un 20% més alta que el rècord històric registrat el 2021. Aquell va ser un any excepcional per la importància que va cobrar la tecnologia després de la pandèmia. És més, després d’allò va començar a complicar-se el panorama geopolític, cosa que va portar els fons d’inversió a jugar amb perfil baix i a interrompre tota inversió que fos d’excessiu risc. Així va acabar el 2023 amb menys de la meitat de capital invertit en start-ups que dos anys abans.
No obstant, segons l’informe Empreses tech i innovadores d’Ecosistema Startup (una plataforma estadística desenvolupada pel mitjà especialitzat El Referente) les aigües han tornat al seu curs. Almenys a Catalunya. El cas és que, dels gairebé 1.800 milions d’euros captats en total, prop de 900 corresponen a quatre grans operacions –les rondes centmilionàries de Sequra, ID Finance, Impress i TravelPerk–, però l’import restant segueix sent un terç superior al de l’any previ, i supera el de Madrid per uns 200 milions d’euros. De fet, la capital espanyola segueix molt lluny encara del seu rècord del 2021, tant és així que el registre català respecte al 2024 és un 150% superior al seu.
Si això és ressenyable és perquè Madrid feia tres anys seguits que superava en aquesta lliga Catalunya, que sol guanyar en nombre d’operacions (més d’un centenar, aquest any, davant les 75 aproximadament de Madrid) tot i que la regió pilotada per Isabel Díaz Ayuso tradicionalment s’emportava més suma de diners. Això sí, entre totes dues totalitzen el 85% del volum que arriba a Espanya a través de les start-ups.
Són, amb moltíssima diferència, les dues ciutats més tecnològiques d’Espanya. L’informe reconeix certa preeminència a Catalunya, però remarca com una de les seves grans conclusions que Madrid està retallant distàncies. D’acord amb aquest quadre, el 2025, a Catalunya hi ha més empreses tecnològiques (2.351 davant les 2.189 de Madrid), i més treballadors dedicats al sector (36.700 aquí, davant els 36.400 d’allà), però les companyies madrilenyes guanyen en ingressos (5,2 milions d’euros, davant els 4,8 milions catalans) i el seu ecosistema en general creix molt més significativament que el de Catalunya en els tres indicadors.
I una cosa semblant passa en el camp concret de les start-ups. Continua tenint-ne més nombre Catalunya, però Madrid en guanya unes quantes més que aquesta i ja l’avança en llocs de treball generats. L’única excepció és el volum de negoci: las empreses catalanes s’acosten als 500 milions d’ingressos totals, un 85% més que l’any anterior, i les madrilenyes segueixen per sota dels 400 milions, i creixent un pèl menys (+70%).
Els sectors més importants a Espanya, per nombre d’empreses tecnològiques, són el de la salut, el biotecnològic, l’educatiu, el del software i l’alimentari. Això és l’enèsima prova de la influència que té Catalunya, amb Barcelona al capdavant –és, amb moltíssima diferència, el principal pol d’innovació català, seguit de Sant Cugat i Girona–, en la definició d’Espanya com a potència tecnològica. En aquest ecosistema, els sectors que aglutinen més empreses tecnològiques són els mateixos que en el rànquing general, tot i que amb diferent ordre (salut, software, alimentació, biotecnologia i educació). A Madrid, en canvi, brillen més el camp fintech i la intel·ligència artificial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- investigació L’institut de la Mina descarta que l’atac a un professor el cometés un alumne
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents