El proveïdor d’IA de Microsoft i Nvidia instal·la a BCN el quarter general de dades

CoreWeave, valorada en 27.500 milions de dòlars, ha firmat amb Merlin Properties el lloguer de 39 megawatts en dos dels seus centres de dades i operarà a la capital catalana i a Àlaba

El proveïdor d’IA de Microsoft i Nvidia instal·la a BCN el quarter general de dades
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Santamarina
Gabriel Santamarina

Redactor de la secció de economía

ver +

L’operador nord-americà de centres de dades (data center, en l’argot especialitzat) d’intel·ligència artificial CoreWeave ha escollit Espanya com a país per desenvolupar les seves operacions al sud d’Europa. Amb aquest objectiu, aquesta companyia cotitzada al Nasdaq des de fa dos mesos i valorada en 27.500 milions de dòlars ha firmat amb Merlin Properties el lloguer de 39 megawatts (MW) en dos centres de dades, segons confirmen fonts coneixedores de l’acord a EL PERIÓDICO.

En concret, la companyia operarà 18 MW dels 118 MW que compondrà el data center de Merlin a Àlaba, una vegada culminin la primera i segona fase de desenvolupament, i 15 dels 16 MW totals de l’actiu que té la socimi a Barcelona, potència que serà ampliada durant el segon semestre del 2026 en 6 MW més, que també operarà CoreWeave, i assolirà així els 39 MW contractats, tot i que aquests últims estan pendents de la firma definitiva, matisen les mateixes fonts consultades.

Addicionalment, la tecnològica instal·larà la seva oficina central al sud d’Europa a Barcelona, al mateix centre de dades, des del qual treballaran una desena d’empleats. Fins al moment, CoreWeave posseeix únicament seu a Suècia i Noruega al Vell Continent. Mike Mattacola, director general internacional de CoreWeave, va destacar durant la inauguració de l’actiu a Catalunya l’esplèndida ubicació d’Espanya per la seva baixa latència (el temps de retard que experimenta la transmissió d’informació a través de la xarxa): "Estem encantats de portar a Europa la capacitat de còmput més potent i escalable, i impulsar la pròxima onada d’intel·ligència artificial".

Aquest acord suposa tot un reconeixement a l’estratègia de centres de dades de la companyia, ja que el megacontracte amb CoreWeave es traduirà en unes rendes anualitzades per a Merlin d’aproximadament 56 milions d’euros, quantia que suposa avui dia més del 10% de la facturació anual de la immobiliària cotitzada de l’Ibex 35, que va superar els 500 milions d’euros el 2024.

Centres a Lisboa i Madrid

L’empresa desenvoluparà en els pròxims anys fins a 274 megawatts de potència (64 MW en una primera fase i 210 MW en la segona) en quatre centres de dades a Lisboa i Madrid, que s’uneixen als esmentats al País Basc i Catalunya. En total, Merlin destinarà 608 i 2.112 milions d’euros a cada un dels desenvolupaments, la major part costejada amb l’ampliació de capital de gairebé 1.000 milions que va executar la socimi l’estiu passat. Queda a tràmit també una tercera fase encara pendent de fondejar i que inclou més projectes a la capital i un altre a Extremadura.

La companyia liderada per Ismael Clemente ha invertit al voltant de 140 milions d’euros només en la construcció i posada en marxa del centre de dades de Barcelona, ubicat al parc logístic de la Zona Franca, que li reportarà uns ingressos anuals de 23 milions d’euros i una rendibilitat superior al 16%. De moment compta amb 16 megawatts de potència garantida, en aquest cas per Endesa, tot i que serà ampliada fins a 22 MW durant el primer semestre de l’any vinent, cosa que permetrà fer créixer encara més la rendibilitat de l’actiu.

Notícies relacionades

Segons Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, "aquest centre representa la materialització de la visió compartida de convertir Barcelona en un autèntic port digital del Mediterrani, en un referent internacional de l’economia digital i la innovació tecnològica". "Estem davant una infraestructura que ens prepara per als reptes tecnològics del futur. Per ser-hi quan arribin. Des de l’Ajuntament de Barcelona continuarem treballant per crear un entorn favorable a aquest tipus d’iniciatives", va afegir durant l’acte d’inauguració.

Comiats a Microsoft

El gegant tecnològic Microsoft, l’empresa més valuosa del planeta, retallarà un 3% la seva plantilla global, cosa que suposarà l’acomiadament d’uns 7.000 empleats «de tots els nivells, equips i zones geogràfiques».La reducció del seu personal es portarà a terme malgrat que la companyia va anunciar a l’abril que havia obtingut 25.800 milions de dòlars d’ingressos nets trimestrals. De la mà d’OpenAI, Microsoft lidera l’emergent mercat de la intel·ligència artificial. Com altres gegants tecnològics, Microsoft combina així un augment de la inversió en IA amb retallades en altres àmbits, amb la qual cosa busca mantenir i fins i tot ampliar els seus marges de beneficis.

Temes:

Barcelona Intel