Sector bancari
Carta conjunta de l'empresariat català a Sánchez contra l'opa
Les grans institucions econòmiques s'uneixen en un document que argumenta la seva posició contra l'operació

Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, Pimec, Cecot, Fira de Barcelona, Femcat, Col·legi d'Economistes, Barcelona Global i el RACC. La plana major de les organitzacions empresarials catalanes enviarà aquest divendres una carta conjunta dirigida al Govern central per explicar els seus arguments per oposar-se a l'opa que el BBVA ha llançat sobre el Banc Sabadell i per argumentar la seva "preocupació" davant la mateixa.
La carta arriba la mateixa setmana en què l'executiu de Pedro Sánchez obria una consulta pública perquè ciutadans i empreses donin la seva opinió respecte a l'operació. Fonts coneixedores de la missiva expliquen que la iniciativa de la mateixa es troba a la Cambra de Comerç, que presideix Josep Santacreu, i que està dirigida a Pedro Sánchez.
El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es trobava aquest migdia en fase de polir els seus últims detalls i recorda problemes com l'"excessiva concentració de poder empresarial i financer", la voluntat de "preservar" l'accés al crèdit de pimes i autònoms o prevenir la pèrdua d'ocupació i oficines bancàries. La missiva també es refereix a la necessitat de "promoure l'atracció i retenció de talent financer" en els diferents territoris i a la voluntat de "garantir la cohesió social i territorial".
El document s'atura particularment en la necessitat de descentralitzar el poder econòmic i financer del "centre peninsular", en referència a Madrid. En aquest sentit, la carta qüestiona la promesa del BBVA de mantenir una seu operativa a Catalunya: "La promesa de mantenir una doble seu corporativa seria més simbòlica que real, sobretot a llarg termini, com mostren les experiències de Santander i Bilbao en relació amb els bancs que allà van tenir el seu origen", exposa.
El document acaba amb una apel·lació explícita al president del Govern contra l'operació financera: "És sota aquesta perspectiva que entenem el concepte d'interès general, que ens motiva a dirigir-nos al Govern d'Espanya, en la persona del seu màxim representant, perquè ho tingui en consideració quan, en exercici de les seves competències, prengui una decisió determinant".
A la carta, els nou signants afirmen que la seva opinió reflecteix "el sentir d'un segment molt majoritari del teixit social i empresarial català, que òbviament és el principal afectat per aquesta operació".
Fonts coneixedores de l'origen de la missiva expliquen que les entitats signants van començar a preparar el document el passat dia 30, quan es va conèixer el veredicte de Competència en fase 2 sobre l'operació. La CNMC va aprovar un dictamen favorable a l'opa que evitava compromisos estructurals (la renúncia del BBVA a una àrea del Sabadell) i ho feia per unanimitat, en el que es va llegir com un triomf del banc d'origen biscaí. Inicialment, el document es va preparar com una resposta a Competència, però l'anunci de Sánchez d'organitzar una consulta sobre l'opa va acabar redirigint la carta cap a la seva versió actual.
El Cercle, per lliure
Notícies relacionadesCal destacar, a aquest particular, que el Cercle d'Economia no s'ha sumat a la iniciativa. Fonts properes a aquesta institució van explicar a EL PERIÓDICO que treballen en la seva pròpia proposta. La idea del Cercle és centrar-se en per què l'opa perjudica l'interès general i, a diferència de la missiva feta pública aquest divendres, incloure en la mateixa quins compromisos compensatoris ha de fer el BBVA. L'entitat que presideix Jaume Guardiola farà públic el seu posicionament en els propers dies.
Des de maig de l'any passat, quan es va conèixer l'opa, l'empresariat català s'ha alineat de forma unànime juntament amb les posicions del Banc Sabadell. El mateix han fet els sindicats i la pràctica totalitat de l'arc parlamentari, tant el català com el del conjunt d'Espanya. Els principals arguments que han esgrimit són el temor a una caiguda del crèdit en els sectors productius i la preocupació davant la possible desaparició d'un centre de poder a Catalunya. També citen la previsible destrucció d'ocupació, ja que es calcula que entre 5.000 i 10.000 treballadors perdran la seva feina.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Reunió entre governs a Palau El nou finançament de Catalunya es convertirà en un acord «bilateral» entre governs dilluns que ve
- Control exhaustiu Barcelona proposa a Airbnb un nou conveni més exigent: «Hi ha anuncis en què l’amfitrió es diu James Bond»
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE