Sector bancari

El Sabadell guanya un 58% més i torna a elevar la remuneració a l’accionista en plena opa

El banc genera més capital del previst i incrementa en 100 milions la retribució als propietaris per dissuadir-los d’acceptar l’oferta del BBVA

Sede corporativa del Banc Sabadell en Sant Cugat

Sede corporativa del Banc Sabadell en Sant Cugat / TONI ALBIR / EFE

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Els resultats del primer trimestre permeten al Sabadell afrontar la recta final de l’opa del BBVA amb força. El banc català va guanyar 489 milions d’euros entre gener i març, un 58,6% més que en el mateix període de l’any passat i per sobre dels 438 milions que esperaven els analistes. A més, ha millorat el seu capital més del que esperava el mercat , al 13,31% davant el 13,13% esperat, cosa que li ha permès elevar per tercera vegada la quantitat amb què preveu remunerar els seus accionistes contra els resultats del 2025, dels 1.200 als 1.300 milions d’euros. Una nova picada d’ullet per mirar de demostrar-los que els generarà més rendibilitat en solitari que si venen les seves accions al grup d’origen basc.

La forta millora del resultat, això sí, es va deure en bona mesura al menor pagament puntual de l’impost a la banca: sense aquest efecte, l’increment hauria sigut del 8,1% (gràcies fonamentalment a la caiguda de les provisions del 29%). El Sabadell va pagar 192 milions en el primer trimestre de l’any passat pel gravamen, que s’abonava d’una sola vegada per a tot l’exercici. Per l’actual impost, en canvi, ha abonat ara 31 milions, ja que en el seu nou disseny es periodifica al llarg de l’any i es pot deduir parcialment en l’impost de societats. En els comptes dels pròxims trimestres fins al tancament del 2025, per tant, aquest efecte comparatiu positiu s’anirà mitigant, si bé en el conjunt de l’any el banc preveu un pagament menor que en el passat exercici (uns 125 milions).

Durant la presentació dels comptes als analistes, el seu conseller delegat, César González-Bueno, ha evitat valorar directament què considera que hauria de fer el Govern respecte a l’opa, ara que ha obert per sorpresa una consulta pública prèvia a prendre la seva decisió. No obstant, ha donat mostra que confia que l’Executiu li imposi dures condicions a l’operació, addicionals a les que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va pactar amb el BBVA per aprovar la integració. 

Oposició general

Notícies relacionades

El banquer, així, ha defensat que l’opa ha provocat una «oposició molt general i àmplia». Un rebuig, ha continuat, «mai vist» al país: «A Espanya, si hi ha 20 persones, hi ha 20 peticions diferents de cafè». Els afectats, ha prosseguit l’executiu, són tota mena d’associacions empresarials i sindicals, que venen reclamant que, si l’opa té èxit, se li imposin «condicions significatives» per remeiar els efectes perniciosos que tindria. És a dir, just el que el Govern té ara la possibilitat de fer, ja que els compromisos pactats per Competència són perfectament assumibles per al BBVA.

González-Bueno, així mateix, ha vingut a defensar que l’opa també pot descarrilar per l’evolució de les accions del seu rival des que es va filtrar l’operació fa un any (és rellevant perquè l’oferta està articulada majoritàriament mitjançant un canvi d’accions). En aquesta línia, ha destacat que el BBVA ha pujat en borsa un 23% des d’aleshores (incloent-hi dividends), davant el 38% de la mitjana de bancs europeus, el 54% dels espanyols comparables (CaixaBank, Bankinter i Unicaja) i el 60% del Sabadell. 

Temes:

Sabadell