Barcelona, protagonista

L’economia blava ja aporta el 5% del PIB de Barcelona

El primer informe de l’Observatori de l’Economia Blava ha identificat 1.600 empreses al sector, amb 51.200 treballadors.

L’economia blava ja aporta el 5% del PIB de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

L’impacte de l’economia blava augmenta a Barcelona: un nou informe indica que l’activitat relacionada amb el mar ja suposa el 5% del PIB de la ciutat, a l’aportar un volum de negoci de gairebé 11.200 milions d’euros. L’estratègia de la ciutat de diversificar la seva economia potenciant, entre altres vessants, la marítima, inclou fer un seguiment de tota l’activitat. El primer informe de l’Observatori de l’Economia Blava, format per l’Ajuntament, El Port de Barcelona i la Càtedra d’Economia Blava de la Universitat de Barcelona, considera que a la ciutat hi ha 1.600 empreses blaves, bona part concentrades al litoral. El sector ocupa unes 51.200 persones, incloent-hi les que fa servir el principal agent, el Port de Barcelona, concentrant el 4,3% de la població ocupada a la capital catalana, una xifra molt superior a l’1,4% registrat fa tot just cinc anys.

"Les xifres són per sobre del que es coneixia fins ara", remarca el responsable de l’estudi i director de la Càtedra d’Economia Blava, Miquel Canals, també Premi Nacional de Recerca 2024. Canals assenyala que només s’han considerat aquelles empreses l’activitat marítima de les quals representa més del 50% de la seva dedicació.

Sense incloure els efectes de la Copa Amèrica de vela a l’estudi, l’economia blava va ser el 2023 la tercera en oferir un creixement més gran de l’ocupació entre els sectors considerats estratègics a la ciutat, per darrere de l’esport i el turisme. Entre 2019 i 2023, període del qual es disposen les dades més recents, es va registrar el major nombre de noves empreses al sector des de la dècada del 1980, amb la creació de 383 noves activitats econòmiques.

Sis de cada deu empreses es dediquen al transport i la logística marítima. La resta es correspon a altres activitats portuàries, la bioeconomia marina i la construcció i el manteniment naval. Davant aquests sectors consolidats, emergeixen activitats relacionades amb tecnologies avançades, com la robòtica subaquàtica, així com l’explotació de dades, moltes de les quals s’obtenen de satèl·lits. També es troben en auge els serveis relacionats amb les infraestructures submarines, destaca Canals. "La seguretat de les infraestructures i l’energia són aspectes estratègics per a la Comissió Europea, igual com la seguretat alimentària i la sostenibilitat, el que està obrint noves oportunitats de negoci", afirma. L’observatori destaca que es tracta d’activitats d’alt valor afegit, amb una productivitat un 20% superior a la mitjana de la ciutat.

També el turisme creix en relació directa amb el mar. La ciutat compta amb una cinquantena de centres relacionats amb l’oci nàutic.

Nou impuls

Notícies relacionades

Malgrat això, l’informe també revela que queda camí per recórrer: Barcelona es troba en la posició número 27 en el rànquing de ciutats marítimes del món, si bé la seva capacitat d’atraure talent i l’aposta per innovar pot fer-la continuar escalant posicions. Clau és, destaca Canals, que cada any la ciutat forma més de 7.000 persones en aspectes relacionats amb l’economia blava, una font de talent en augment que el sector considera necessària per donar sortida al seu creixement.

"No volem ser una ciutat més en aquest àmbit, volem liderar aquest sector. I si no deixa de créixer no és per casualitat", afirma el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, atribuint-ho al fet que Barcelona ha sigut pionera en la seva estratègia municipal centrada en l’economia blava. A aquesta estratègia "l’ha seguit un fort impuls en aquest mandat amb el nou Port Olímpic; el Blue Tech Port, l’espai per a empreses liderat pel Port de Barcelona, i el futur Parc de Tecnologia Marítima, dedicat a la investigació i la incubació d’empreses, entre altres iniciatives", enumera Valls, per a qui "Barcelona vol ser la capital del mar i de l’economia blava, del Mediterrani i d’Europa, i una de les capitals dels mars del món".