Mistral AI demana a la UE que acceleri i ampliï la seva IA
"Cal crear més centres de dades", diu el creador del rival europeu de ChatGPT

Arthur Mensch, director ejecutivo de la start-up francesa Mistral AI, referente en inteligencia artificial en Europa. /
La segona jornada del Mobile World Congress va començar ahir amb un acte en què van entrevistar Arthur Mensch. El seu nom sonarà a pocs fora del sector tecnològic, però des de dins se’l veu com l’estrella emergent, una de les principals figures de la intel·ligència artificial a Europa.
Aquest enginyer informàtic de tan sols 32 anys és el cofundador i director executiu de Mistral AI, la start-up francesa valorada en gairebé 6.000 milions de dòlars, que en menys de dos anys de vida ha aconseguit posicionar-se com a referent europeu en el desenvolupament d’IA generativa i com a rival europeu d’OpenAI, la creadora de ChatGPT. A principis de febrer, la jove i prometedora companyia va llançar el seu propi bot conversacional, anomenat Le Chat.
Desde els escenaris del Mobile, Mensch va celebrar el canvi de rumb de la nova Comissió Europea, un "augment tremend de l’ambició" que al febrer es va traduir en un nou pla per invertir uns 200.000 milions en el desplegament europeu d’IA.
"La volatilitat als EUA ha donat un toc d’atenció a Europa perquè redueixi la seva dependència tecnològica […]. Hem d’accelerar, ampliar la creació de centres de dades i tenir una regulació que garanteixi una IA de codi font obert," va remarcar.
El líder de Mistral AI està posicionant la seva companyia com a garant de la sobirania tecnològica europea. "La revolució de la IA obre la porta a descentralitzar el núvol i fer que hi hagi altres actors més enllà dels hiperescaladors dels EUA", va dir, amb referència als líders del sector cloud (‘núvol’, en anglès), Microsoft, Google i Amazon. "Si les empreses europees només utilitzen els productes nord-americans llavors els diners també se’n van als EUA". Tot i així, Mistral AI està finançada per companyies de l’altre costat de l’Atlàntic com Nvidia i Salesforce.
Reptes del mercat europeu
Notícies relacionadesEn la primera jornada de l’MWC, Henna Virkkunen, vicepresidenta executiva per a la Sobirania Tecnològica de la CE, va assegurar que Brussel·les "simplificarà la normativa" i accelerarà la concessió de permisos per agilitzar la vida a les companyies del sector tecnològic. Ahir, Mensch va assegurar que la regulació "no és ideal", però "no ens preocupa".
Segons el seu parer, el principal problema que afronta la UE en matèria tecnològica és la fragmentació del mercat comunitari. "Que tinguem 27 empreses de telecomunicacions en lloc de tres significa que hem de mantenir 90 converses abans de començar a fer alguna cosa", va lamentar. La seva crítica va en la mateixa línia que l’exclamada dilluns per grans telecos com Telefónica, Orange i Vodafone, que van exigir canvis regulatoris per agilitzar les fusions entre gegants empresarials.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"