Barcelona, protagonista
Archroma utilitza la llana xisqueta per tenyir peces
Des de la seva fàbrica de Castellbisbal, l’empresa suïssa llança una tecnologia que permet a la indústria tèxtil deixar de fer servir derivats del petroli per donar color a les seves peces.

Amb l’objectiu de transformar la indústria tèxtil i reduir el seu impacte mediambiental, l’empresa de colorants i productes químics sostenibles Archroma està desenvolupant, des de la seva planta de Castellbisbal, tecnologies innovadores que aprofiten residus naturals per fabricar colorants. L’empresa ha fet un pas més en la seva tecnologia patentada EarthColors, que utilitza residus orgànics com closques d’ametlla, per fabricar colorants capaços de tenyir teixits per a la llar o peces destinades a la moda que es venen arreu del món. Ara prepara el llançament de FiberColors, que proposa transformar fibres tèxtils, com el residu de la llana d’ovella, en colorants líquids més sostenibles per a aplicació en tèxtils o fins i tot en paper, i oferir així una solució al problema de gestió d’aquest residu a Catalunya.
Part de la llana de les ovelles xisqueta, raça autòctona del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, conté fibres gruixudes que resulten aspres i produeixen picor, per la qual cosa no s’utilitzen en la producció de roba. A més, esquilar les ovelles suposa un cost que resulta inassumible per als ramaders, ja que aquesta llana ja no s’utilitza en cap altre sector.
No obstant, amb tan sols un quilo d’aquesta llana se’n poden arribar a produir fins a deu de colorant líquid. Actualment, la fàbrica disposa d’una capacitat per poder produir fins a 500 tones de colorants sostenibles. En cas de créixer la demanda, podria ampliar-se per arribar a comptar amb una producció de 900 tones anuals, incloent les gammes EarthColors i FiberColors, segons assenyala l’empresa.
Aprofitar aquest residu fomenta l’economia circular i el concepte és clar: aprofitar rebutjos que ja tenim a prop per a l’obtenció dels colorants, en substitució de colorants derivats del petroli, àmpliament utilitzats per tota la indústria tèxtil, explica el que ha sigut durant 40 anys responsable d’R+D a Castellbisbal, Manel Domingo.
Aquesta innovació es va iniciar el 2014 amb els EarthColors, proposant per primera vegada a la indústria una alternativa als productes derivats del petroli per a la producció de colorants. A banda de la closca de cafè o d’ametlla, també es va utilitzar el residu últim d’una empresa cosmètica de Mollet del Vallès que produïa extractes de romaní. Ikea, Patagonia, Primark o Costco als EUA, entre més de 50 marques, han incorporat aquests colorants a les seves col·leccions.
Amb una capacitat total de producció que arriba fins a les 24.000 tones a l’any, el 99% dels productes d’Archroma que surten de Castellbisbal s’exporten als mercats d’Àsia, Amèrica i Europa. La planta dona feina a 90 treballadors, dins d’un grup que, amb seu a Suïssa, suma 5.200 persones arreu del món.
Notícies relacionadesProducció responsable
Malgrat això, els impulsors d’aquesta tecnologia consideren que, més enllà de col·leccions puntuals, «s’hauria d’implantar com a estàndard en una producció més responsable a tot el sector tèxtil», assenyala el responsable de projecte, Julio Perales. «Les marques volen ser més innovadores i sostenibles, però sovint els costa fer el canvi. El nostre objectiu és demostrar que un model més respectuós amb el medi ambient, i no necessàriament més car, no només és viable, sinó necessari», assenyala Julio Perales. A més de proposar uns texans amb colors orgànics, els colorants d’Archroma es dirigeixen a segments de roba de llar i productes versàtils, com el paper.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Gestió hídrica Els pantans de Catalunya arriben al 44,71% de la seva capacitat gràcies a les últimes pluges
- Final d’una ocupació L’okupa de Badalona cedeix davant la pressió d’Albiol i els veïns després de renunciar a continuar demanant 3.000 euros
- El restaurant preferit de Lamine Yamal
- 42,195 quilòmetres Salvador Illa completa amb èxit la Marató de Barcelona: aquest ha sigut el seu temps
- Sector econòmic en auge Aquests són els grups de restauració després de l’auge de noves obertures a Barcelona
- Successos Quatre acusats de conducció temerària en concentracions de cotxes a Tarragona
- Lluís Llach: "El primer racisme de l'ésser humà és envers la seva mateixa raça, que és la dona"
- Reunió del Pacte Nacional per a la Justícia La Generalitat planteja donar una bonificació als jutges que escriguin en català
- Caos ferroviari Junts veu el pacte per desconvocar la vaga com el «certificat de defunció del traspàs» de Rodalies
- Primera fase Així serà la futura Fira a Montjuïc: inici d’obres el 2026 i arquitectes internacionals i locals