Congrés de la CEDE
Fainé: "L’era digital no té sentit sense una perspectiva humanista"
El president de La Caixa defensa "marcs regulatoris robustos" en la innovació
El president de la Fundació La Caixa, Isidro Fainé, va advertir ahir que "l’era digital no té sentit" si li falta una "perspectiva humanista". Així ho va sostenir durant la seva intervenció al 23è congrés de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDE), organització que també presideix. "Els valors són la nostra senya d’identitat com a persones i com a societat i han de ser la base de qualsevol revolució tecnològica. Certament, la tecnologia ens permetrà coses inimaginables, però som les persones els que hem d’establir el destí, el camí i els límits", va afirmar.
L’executiu es va referir, així, als reptes i oportunitats que suposa la intel·ligència artificial: "Ja és el front d’avenç tecnològic més excel·lent, ja que té el potencial d’alterar profundament cada aspecte de les nostres vides: la feina i l’empresa, les ciències i les arts, l’oci i els costums. Fins i tot la manera de relacionar-nos amb els nostres éssers estimats". Però també cal ser conscient, va afegir, que "el futur només serà possible mantenint les persones al centre de l’equació".
En resum, "no es tracta de competir contra els robots, sinó que les persones i les màquines hem d’establir una sinergia poderosa capaç d’aprofitar el millor dels dos mons". Per això, va reclamar una "visió ètica" en el disseny i l’ús de la intel·ligència artificial, així com "marcs regulatoris robustos que mitiguin els riscos en matèries tals com la privacitat, la ciberseguretat i els biaixos discriminatoris que poden ser presents en els algoritmes".
Alhora, Fainé va defensar que els empresaris i els directius han d’"abraçar la innovació, prenent la iniciativa dels canvis culturals i organitzatius" que venen de la mà de les noves tecnologies, però preservant els "valors humans i socials" que els defineixen. "Els directius sempre hem estat del costat de la creativitat, l’experimentació i la llibertat de pensament crític. I això serà molt important en aquesta nova era de les tecnologies del big data i de la intel·ligència artificial", va sostenir.
Simón: «Volem influir»
Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa, posa en marxa un nou pla estratègic fins al 2030 per disparar les seves inversions i rendibilitat. El full de ruta contempla elevar un 48% el valor dels seus actius, fins als 40.000 milions d’euros, i inversions als 13.000 milions d’euros.
Notícies relacionadesEl nou pla pretén assentar el seu objectiu de reforçar-se en sectors estratègics (banca, energia, telecomunicacions i utilities).
«Volem ser part essencial de l’entramat industrial espanyol. Volem influir perquè aquest teixit industrial impacti en les persones, i que aquest impacte sigui positiu», va dir ahir Ángel Simón, conseller delegat de Criteria.
- Incivisme i obres infructuoses degraden la plaça de la Cucurulla
- Noemí Llauradó: «No estem ben connectats i perdem oportunitats»
- Catalunya rep les primeres nevades a més de 800 metres
- Sira Rego: "Hauríem de crear societats del bon tracte i l’empatia"
- Sira Rego: "S’ha de regular internacionalment l’accés de menors a webs violentes"