Avís al Govern espanyol
Foment diu que l’impost a la banca posa en risc l’Obra Social de La Caixa
La patronal catalana calcula en 15.000 milions l’impacte negatiu sobre l’economia catalana si el gravamen extraordinari sobre les entitats financeres es converteix en permanent
«La perpetuació de l’impost tindria un impacte negatiu real en la concessió del crèdit», diu Foment
«No es poden fer ordinàries mesures extraordinàries», diu l’entitat que presideix Sánchez Llibre

La patronal catalana Foment del Treball es va afegir ahir a les veus contra la continuïtat dels gravàmens extraordinaris sobre la banca i les energètiques més enllà del 31 de desembre del 2024, quan, en principi, caduquen. En particular, en un comunicat emès ahir, la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre reclama al Govern central que desisteixi de prorrogar l’impost a la banca per l’efecte negatiu que tindria sobre l’estalvi. A més, Foment adverteix que amb el gravamen "es posa en perill la continuïtat de l’acció de l’Obra Social de la Fundació La Caixa, si es manté aquesta pressió fiscal".
La patronal catalana xifra en 15.000 milions d’euros l’impacte negatiu directe que tindria sobre Catalunya la decisió d’un impost permanent sobre la banca. L’efecte negatiu arribaria per la via de restriccions de crèdit per a inversions productives i pèrdua de valor de les entitats financeres impactades. "S’ha de repensar. No es poden fer ordinàries mesures extraordinàries", sentencia el comunicat de Foment.
La nota arriba abans que demà venci el termini per presentar al Congrés dels Diputats esmenes al projecte de llei de l’impost mínim del 15% per a grups i multinacionals, que és el text que podria servir de vehicle al Govern per a la creació d’un impost permanent sobre la banca i les energètiques a partir del gravamen extraordinari que s’ha pagat el 2023 i el 2024.
"La perpetuació de l’impost tindria un impacte negatiu real en la concessió del crèdit", que ja acumula 15 anys sense créixer, afirma Foment. En particular, xifra en 9.500 milions el crèdit inferior a Catalunya per a inversions productives que suposaria la continuïtat del gravamen. Les patronals bancàries AEB i CECA han xifrat en 50.000 milions la reducció de la capacitat de crèdit que patiran les entitats espanyola si es prorroga el gravamen. El càlcul adoptat per Foment ve a ser el 19% de la xifra estatal, un percentatge en línia amb el pes de l’economia catalana en la del conjunt del país. "Això significaria menys inversió, menys competitivitat, menys creixement i menys creació d’ocupació per a Catalunya", conclou la patronal que presideix Sánchez Llibre.
Menys valor de les entitats
D’altra banda, "com ha advertit el Banc Central Europeu (BCE), l’establiment d’un impost llasta els bancs en borsa", esgrimeix el comunicat de Foment. L’Institut Espanyol d’Analistes calcula un efecte negatiu en la valoració dels recursos propis entre el 13% i el 14%, però podria arribar a un 22%. Si es trasllada aquest càlcul a les entitats catalanes, "això implicaria una pèrdua de valor per als accionistes de les entitats catalanes de 6.300-6.800 milions d’euros, que podria arribar als 11.000 milions d’euros en funció de les característiques finals dels impostos".
La Fundació La Caixa és el principal accionista de CaixaBank i, en conseqüència, seria la que més patiria els efectes d’una hipotètica pèrdua de valor de CaixaBank derivada d’un impost permanent sobre la banca. És per això que Foment adverteix que "es posa en perill l’acció de l’Obra Social de la Fundació La Caixa".
Notícies relacionadesPer tot això, Foment del Treball demana al Govern central que tingui present que la pròrroga del tribut afecta bàsicament accionistes i estalviadors, més que a les mateixes entitats. "Petits estalviadors majoritàriament que en termes reals perden si inverteixen en accions d’una entitat bancària i no en una empresa industrial o en accions de bancs internacionals, per exemple".
A més, afegeix que el gravamen afectarà la competitivitat de les entitats espanyoles davant la competència europea i americana. "Amb aquest teló de fons, com a conseqüència, el crèdit serà més escàs per a les empreses catalanes i espanyoles i provocarà la deslocalització d’activitats més globals del sector financer, que actualment aporten valor afegit, ingressos, inversió i llocs de treball qualificat", resumeix el comunicat de Foment.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Succés Mor tirotejat un home en un portal del carrer de Consell de Cent a Barcelona
- Debat al Parlament El president Salvador Illa crida a un pacte sobre infraestructures per afrontar la mobilitat i el creixement econòmic
- Un gran projecte Així serà el nou Liceu Mar: 210 funcions anuals, restaurant amb vistes i 47 milions de pressupost
- Fort correctiu al jutge Peinado El Suprem rebutja la intenció del jutge Peinado d’imputar Bolaños en el cas Begoña al no apreciar cap indici de delicte
- Nou cicle republicà ERC exigirà un mínim de 50 militants i un 3% d’avals per constituir-se en corrent intern