Els supermercats van guanyar 500 milions més l’any de la inflació
Set de les deu cadenes més importants de Catalunya van millorar l’any passat els seus resultats de manera significativa / Només dues van aconseguir menys beneficis que el 2022
Es va acabar el 2023 i amb aquest, la fase més exacerbada de la crisi inflacionista. L’alimentació va arribar al desembre un 23% més cara que el gener del 2022. Les begudes, si fa no fa el mateix: articles com els refrescos o l’aigua es van encarir un 20% en dos anys, i l’alcohol, un 15%. Els productes de neteja, un 16,5%; els articles per a la cura personal, gairebé un 12%; i els productes per als animals domèstics, un altre 24%.
Es tracta de pujades que es van començar a donar de forma acusada a finals del 2022, així que no ha sigut fins acabat l’any passat que els comptes dels establiments encarregats de vendre-ho han començat a reflectir l’impacte de l’huracà. En la majoria dels casos per bé, fins al punt que entre totes sumen gairebé 500 milions d’euros de beneficis extres.
De les deu cadenes més importants a Catalunya, set van millorar els seus resultats el 2023 de forma significativa. Anem cas per cas.
MERCADONA.
Per al primer supermercat d’Espanya (i Catalunya) per quota de mercat, aquest any passat ha sigut la millor de la seva història. La cadena ha venut l’equivalent a 34.124 milions d’euros al seu mercat d’origen, cosa que implica que ha facturat un 12,6% més que l’any anterior. Aquest increment de l’activitat, combinat amb altres diversos factors, s’ha traduït en una millora dels beneficis nets de la companyia del 40,5%, fins a 1.009 milions d’euros.
BON PREU.
El grup Bon Preu va acabar el 2023 amb uns ingressos de 2.200 milions d’euros, cosa que implica que va facturar un 9% més que el 2022. Quant al seu resultat final, només distribueix l’ebitda –xifra que reflecteix el que guanyaria si no hagués de pagar impostos, interessos o amortitzacions–. Aquest es va situar en els 179 milions d’euros el 2023, un 14% superior a la del 2022.
CARREFOUR.
La cadena francesa va vendre a Espanya per valor d’11.800 milions d’euros, cosa que significa que va engreixar un 5,8% el seu volum de negoci al país.
La companyia no desglossa els seus guanys per mercats, però en funció dels comptes del Registre Mercantil aquests van créixer gairebé un 20% el 2023, fins arribar als 347,8 milions d’euros. Carrefour va ampliar els seus beneficis d’un 23% en comparació amb l’exercici anterior: va guanyar gairebé 1.700 milions d’euros.
LIDL.
La cadena alemanya també creix, tot i que el seu balanç final no llueix tant com el de les companyies anteriors.
D’una banda, el seu volum d’ingressos va créixer un 8%, fins a sobrepassar els 6.500 milions d’euros. Per l’altra, els guanys nets que va acabar obtenint es van reduir més d’un 5%, fins a rondar els 182 milions d’euros.
CONSUM.
La cooperativa valenciana és una altra de les que surt airosa d’aquesta crisi inflacionista. Consum va vendre l’equivalent a 4.400 milions d’euros el 2023, un 14% més que un any abans, i, com a conseqüència d’això, va elevar els seus guanys un 75%, fins als 101 milions d’euros.
BONÀREA.
La fotografia de BonÀrea Corporació és diferent, perquè veu caure el seu volum de facturació, però dispara els seus beneficis un 17%. El primer s’explica per les moltes àrees de negoci en les quals opera, perquè la seva xarxa de més de 500 botigues sí que va incrementar els seus ingressos un 11%, fins als 1.182 milions d’euros. És al sumar la resta d’activitats que la xifra arriba als 2.700 milions, un 3,6% menys.
CAPRABO.
Caprabo ha aconseguit situar-se en línia amb el volum de negoci que tenia abans de la pandèmia. La marca a través de la qual opera Eroski a Catalunya ha venut per valor de 780 milions d’euros el 2023, un 5% més. Això s’ha traduït en uns guanys bruts de 15,2 milions d’euros. La companyia no comparteix dades de l’ebitda, així que EL PERIÓDICO no pot saber si hi ha una millora o no.
CONDIS.
Amb gairebé 700 supermercats repartits per Catalunya i Andorra, aquesta cadena va ingressar 802 milions d’euros el 2023. Aquest avanç (+3,75%) és més discret al que es marca la seva competència, però arriba als objectius que s’havia marcat una cadena que el 2022 veia disminuir el seu volum de negoci. De fet, el que sí que millora és el seu ebitda: creix un 38%, fins als 51 milions d’euros.
DIA.
Dia va vendre l’equivalent a 5.000 milions d’euros gràcies a la seva activitat a Espanya. Això significa incrementar un 10% les seves vendes respecte al 2022.
La companyia madrilenya ha guanyat 122 milions d’euros amb el seu negoci espanyol, venint de pèrdues de 42 milions l’any anterior i de 177 milions el 2021.
Notícies relacionadesALCAMPO.
Alcampo tanca un any agredolç. D’una banda, va incrementar el seu volum de negoci un 5,8% el 2023, fins a arribar a una facturació de 5.052 milions. A més, va incorporar més de 200 nous supermercats a la seva xarxa, després de comprar-los-hi a Dia. Aquesta operació s’ha vist reflectida en el seu resultat final. Alcampo va acabar l’any amb beneficis de 70,3 milions d’euros, un 38% menys que un any abans.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Xarxes de narcotràfic aprofiten la temporada d’esquí per moure droga
- El gimnàs sense miralls
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic
- La sobrecàrrega castiga el futbol