Cap a unes vacances ecològiques
Manualdel turista sostenible
Podem viatjar de forma respectuosa amb el medi ambient i els recursos naturals. Per aconseguir-ho, però, hem de repensar la manera com fem turisme i canviar diversos hàbits.
El món cada vegada està més conscienciat sobre la necessitat de canviar certs hàbits a favor del planeta. Per això, per exemple, quan arriba la temporada estiuenca cada cop són més i més les persones que volen apostar per un turisme que, d’una banda, no contamini més el medi ambient i, de l’altra, sigui respectuós amb l’entorn i els recursos locals. EL PERIÓDICO ofereix una guia amb recomanacions per disfrutar d’un viatge de la manera més sostenible possible.
Viatges de proximitat.
Valora la tria de destinacions menys saturades, més pròximes i, si pot ser, accessibles amb tren o transport públic. A Espanya, sense anar gaire lluny, hi ha moltes localitats que poden servir per a una escapada o per a unes vacances. La guia de viatges de National Geographic recomana cent pobles espanyols que destaquen pel patrimoni natural, l’arquitectura i la gastronomia.
‘Slow travel’.
En la mesura que sigui possible, planteja’t l’slow travel i aposta per viatges més lents i passant més temps a cada lloc. Això no només redueix la petjada de carboni de cada viatge sinó que, a més, permet una experiència més profunda a cada destinació.
Transports sostenibles.
Minimitza l’ús d’avions i prioritza altres mitjans amb menys petjada ecològica. Si has d’agafar per força un avió per arribar a la destinació, valora l’ús de transports menys contaminants per als desplaçaments interns. Per exemple, quan hagis arribat a la destinació, intenta llogar bicicletes elèctriques per a recorreguts curts. O planifica els desplaçaments amb transport públic.
No imprimeixis.
No imprimeixis els bitllets, les reserves o les entrades que compris per endavant. En la majoria de casos es poden utilitzar els rebuts o bitllets electrònics. Passa el mateix amb moltes entrades per accedir a museus, monuments o activitats.
Ampolles reutilizables.
Porta sempre ampolles de vidre per minimitzar els envasos d’un sol ús durant el viatge. A la majoria de ciutats hi ha fonts públiques per omplir-les. A Espanya, a més, quan vagis a un bar o restaurant pots demanar aigua d’aixeta per reduir l’ús d’envasos de plàstic.
Estatges verds.
Intenta apostar per un allotjament sostenible. Cada vegada són més els hotels que aposten per l’autoconsum, la instal·lació de panells solars o pràctiques per reduir el consum d’aigua. També són molts els establiments que apliquen pràctiques més sostenibles com fugir dels envasos monodosi per als productes d’higiene. Si pots, escull-ne un que compleixi aquestes condicions.
Consum responsable.
Quan hagis arribat a l’allotjament, ja sigui un hotel o un apartament, intenta mantenir pràctiques sostenibles durant l’estada. No utilitzis una tovallola cada dia ni demanis contínuament que et canviïn els llençols. Apaga l’aire condicionat i els llums quan no siguis a l’habitació. Si poses l’aire, no ho facis al màxim i tanca les finestres per maximitzar-ne els beneficis. Si ets en un lloc que pateix sequera, evita pràctiques que consumeixin gaire aigua com banyar-te.
Més passejades.
Busca rutes per als vianants per explorar el teu destí. Si viatges a una gran ciutat, en la majoria de casos la millor manera d’endinsar-se en la cultura local és passejant pels carrers i explorant el nucli històric. Hi ha moltes empreses, i també associacions de veïns, que ofereixen rutes guiades caminant.
Productes locals.
Durant el viatge mira de consumir productes locals i de temporada, aposta per restaurants sostenibles i negocis de proximitat. Si pots, participa en activitats culturals que permetin explorar els costums i tradicions locals de manera respectuosa. Intenta connectar amb iniciatives gestionades per associacions de veïns.
Agroturisme rural.
Planteja’t visitar zones rurals i practicar l’agroturisme. Cada vegada hi ha més localitats rurals que ofereixen la possibilitat de visitar granges i activitats agrícoles sostenibles i fins i tot d’allotjar-s’hi.
Contacte natural.
Fes activitats que et permetin estar en contacte amb el medi natural. Si viatges a una localitat de costa, planifica activitats d’esnòrquel i busseig. Si vas a una localitat de muntanya, planteja’t fer senderisme, caiac o ciclisme, sempre per zones senyalitzades i sense que puguin suposar una agressió a espais protegits.
Voluntariat ambiental.
Valora fer un voluntariat ambiental, ja sigui contribuint a netejar un paratge natural o ajudant en un santuari d’animals. També hi ha associacions que organitzen campanyes amb l’objectiu de mostrejar la biodiversitat de les costes o per fer tota mena d’accions de conservació.
Sense residus.
Si vas a la platja, procura no generar residus. Si fumes, porta un cendrer portàtil. Fes servir crema solar respectuosa amb el medi marí. Porta una bossa per recollir els residus que generes durant l’estada. Procura que quan te’n vagis l’espai sigui més net que quan hi vas arribar. Els residus que deixes a la platja poden posar en perill moltes espècies marines.
Sense ‘souvenirs’ naturals.
Respecta la flora, la fauna i els ecosistemes locals. Si vas a un espai natural, no t’enduguis espècies com a record. Si vas a la muntanya, procura no alterar el curs de torrents, rierols o barrancs removent pedres o tirant branques grosses a l’aigua.
Jardins botànics.
Si pots fer-ho, planeja una visita a un jardí botànic o a un parc natural pròxim a la destinació per apreciar la flora de la zona. A Espanya hi ha més de 50 jardins botànics, com per exemple el Reial Jardí Botànic de Madrid i el jardí botànic Marimurtra de Blanes.
Notícies relacionadesRisc d'incendis.
Si vas a la muntanya o a espais naturals mira de no encendre focs ni tampoc de llançar burilles enceses. Evita totes les pràctiques que puguin representar un risc real d’incendi, sobretot si viatges durant les estacions més càlides i seques de l’any..
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig Extraordinari de Nadal ¿Pot un vident encertar el número del Gordo de la Loteria de Nadal?
- Sorteig Extraordinari del Gordo ¿Quant toca per euro jugat en cada premi de la Loteria de Nadal el 2020?
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació