Operació truncada

Abu Dhabi renuncia a entrar a Naturgy amb una opa conjunta amb Criteria

El grup Taqa i el braç inversor de la Fundació La Caixa finalitzen les converses sense acord 

La ruptura impedeix la sortida del capital de l’energètica espanyola als fons CVC i GIP.

Un primer acord entre socis recollia com es desenvoluparien els pesos de poder en la futura companyia

L’obstacle que ha truncat l’operació, segons algunes fonts, ha sigut el preu de l’oferta 

Abu Dhabi renuncia a entrar a Naturgy amb una opa conjunta amb Criteria
4
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Descarrila la que anava a ser una de les grans operacions corporatives del mercat espanyol i no hi haurà de moment terratrèmol accionarial a Naturgy, que s’esperava que valorés la companyia en prop de 26.000 milions. El grup Taqa, controlat per l’emirat d’Abu Dhabi, ha decidit desistir d’entrar en el capital de l’energètica espanyola i trenca les negociacions amb Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa, per llançar una opa conjunta per prendre el control del grup.

La companyia d’Abu Dhabi i el hòlding inversor espanyol –principal accionista de Naturgy amb un 26,7%– ja havien segellat un primer acord de socis que perfilava la governança futura en l’energètica i que contemplava les línies mestres d’un pla industrial de futur per a l’energètica, però Taqa renuncia ara a l’operació sense arribar a un pacte definitiu . "Les converses iniciades amb la companyia energètica dels Emirats Àrabs Units Taqa, amb l’objectiu d’assolir un acord de socis per donar estabilitat a l’accionariat de Naturgy, s’han donat per finalitzades, al no haver prosperat l’acord," apunten des de Criteria. "Les negociacions es donen per acabades sense que s’hagi arribat a cap acord".

Taqa i Criteria ja havien segellat un primer memoràndum d’entesa (MoU, per les seves sigles en anglès) fa dues setmanes que recollia un full de ruta primigeni sobre el futur industrial i operatiu de la companyia, que havia de servir per establir les bases de moment de manera molt incipient del futur pla estratègic de l’energètica a partir del 2026. El pacte entre socis també recollia un primer acord sobre com es desenvoluparia el joc de pesos de poder en la futura Naturgy, tot i que quedaven serrells per determinar sobre la gestió directa de la companyia.

L’objectiu fins ara compartit per les dues parts passava perquè hi hagués un equilibri entre els dos socis en la governança del grup, primera gasista i tercera elèctrica espanyola més gran, tot i que no s’havia tancat un percentatge concret de participació, sinó només rangs per a diferents escenaris en funció de com es desenvolupés l’opa. Taqa finalment ha decidit desistir de continuar amb l’operació i ha renunciat a executar el MoU acordat amb Criteria.

L’operació havia de servir per donar una sortida del capital de Naturgy als fons d’inversió CVC i GIP, que buscaven fer caixa i desprendre’s de les seves participacions en la companyia (d’una mica més del 20% cada un). En les últimes setmanes, era precisament la falta d’un acord final amb els venedors sobre el preu de l’oferta de compra la que diverses fonts col·locaven com el gran obstacle per aconseguir llançar l’operació. L’operació sortida dels fons de moment es veu truncada. Fonts pròximes als fons venedors, en canvi, apunten que la raó fonamental que l’operació descarrili no és un desacord sobre el preu.

Les converses amb els fons CVC i GIP per a l’adquisició de les seves participacions a Naturgy (en total amb un 41,3% del capital) s’estaven allargant més del previst, i diverses fonts han estat apuntant a la dificultat de tancar el preu de l’operació. El mercat anticipava que el preu de compra rondaria els 27 euros per acció, cosa que implicaria valorar l’energètica espanyola en uns 26.200 milions.

Un preu que se situava molt per sobre dels 19 euros per títol que van pagar tant CVC com GIP per entrar a Naturgy fa més d’un lustre i que també era molt superior al d’entre 24 i 25 euros en què se situa l’energètica actualment en borsa, amb prop de 2.000 milions més que la capitalització actual del grup comandat per Francisco Reynés.

Soci a llarg termini

CriteriaCaixa va reiterar el seu "suport explícit al pla de transformació en el qual està immersa la companyia" amb noves inversions en energies renovables, en gasos verds com el biometà i l’hidrogen renovable i a enfortir les seves xarxes elèctriques i gasistes, i es va comprometre com a accionista de referència a llarg termini per a Naturgy.

Notícies relacionades

"CriteriaCaixa continuarà explorant alternatives que permetin assegurar el projecte industrial de Naturgy i accelerar el seu creixement, mitjançant opcions que donin estabilitat a l’accionariat de la companyia, i que permetin a CriteriaCaixa mantenir la seva posició com a soci espanyol de referència en la companyia", va sentenciar el grup. Criteria apunta que manté "normalment converses per explorar possibles socis que poguessin permetre a Naturgy aprofundir en la seva transformació i accelerar la seva transició energètica" després de donar per conclòs l’intent d’opa conjunta amb Taqa.

CriteriaCaixa va destacar el seu "compromís com a inversor de llarg termini amb el projecte industrial de Naturgy, de la qual és primer accionista des de fa dècades", i va reiterar la seva "voluntat de defensar els interessos de la companyia energètica amb la finalitat de contribuir a mantenir l’empresa cotitzada a Espanya, assegurar un pla industrial coherent amb la transició energètica, així com mantenir la seguretat de subministrament energètic a Espanya", van apuntar des del braç inversor de l’univers LaCaixa.