Mercat laboral

Cau a mínims la xifra de catalans que es fan autònoms per sortir de l’atur

Només 4 de cada 100 aturats van decidir en el primer trimestre treballar per compte propi 

L’oferta d’ocupació i els tipus redueixen l’autoocupació

Cau a mínims la xifra de catalans que es fan autònoms per sortir de l’atur

PixaBay

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vida de l’autònom no sempre és la més fàcil i còmoda. Ingressos fluctuants, horaris en ocasions intempestius i irregulars, sense baixa remunerada assegurada si cau malalt i el dilema d’anar-se’n de vacances o continuar facturant, entre d’altres. Si fa uns anys, en època de vaques primes, donar-se d’alta com a treballador per compte propi era una opció d’autoocupació per a alguns, actualment, en ple boom de l’ocupació, aquesta via no convenç la gran majoria d’aturats, que prefereixen acceptar ofertes de feina com a assalariats abans que assumir tot el que implica fer-se autònom.

Així ho constaten les últimes dades publicades per l’Observatori del Treball i el Model Productiu, que situen les sortides de l’atur cap al treball autònom en mínims històrics. De cada 100 aturats que en l’últim trimestre van trobar feina, només 4 ho van fer com a treballadors per compte propi. Uns registres que totes les fonts consultades per a aquest reportatge consideren com un bon símptoma de l’actual salut del mercat laboral.

"Encara que sembli una contradicció, com millor siguin les expectatives econòmiques, menys nous autònoms hi haurà en proporció", apunta el professor d’Economia de la UB especialitzat en treball i ocupabilitat Joan Antoni Alujas. I és que no es tracta tant que hi hagi menys treballadors per compte propi, sinó que l’augment de treballadors per compte d’altri està disparat. "El col·lectiu d’autònoms està creixent; poc, però va creixent", sosté la presidenta d’Autònoms-Pimec, Elisabeth Bach.

"Hi ha una forta competència entre empreses per trobar professionals qualificats i el nombre de vacants va a l’alça. Això permet que determinats perfils, que en un altre context haurien pogut establir-se pel seu compte, puguin negociar des d’una millor posició bones condicions per treballar per a una altra persona", apunta l’economista cap de la Cambra.

Incertesa internacional

Notícies relacionades

A aquesta variable cal afegir-hi els alts tipus d’interès recents i l’elevada incertesa internacional, que, si bé no són determinants, segons Rovira, sí que desincentiven. "L’ocupació autònoma sempre ha seguit un model de rellotge de sorra. Uns amb bones condicions, d’altres bastant en precari i una classe mitjana molt escassa. És normal que els de baix busquin feina com a assalariats per estalviar-se maldecaps", apunta el secretari general d’UGT-CTAC, Dani García. Així ho avalen les dades que mensualment actualitza la Seguretat Social, que reflecteixen que no és que els treballadors per compte propi estiguin disminuint, sinó que l’ocupació assalariada està disparada.

Actualment a Catalunya hi ha 3,1 milions d’assalariats i 0,56 milions d’autònoms.