La CEOE esclata contra el Govern per obrir el diàleg social a Pimec

La patronal que presideix Garamendi acusa l’Executiu de donar entrada en el Consell Econòmic i Social a "actors afins als seus interessos"

El diàleg social porta sense foto de Govern, patronal i sindicats des de la reforma laboral del 2021

La CEOE esclata contra el Govern per obrir el diàleg social a Pimec
3
Es llegeix en minuts

La gran patronal CEOE va esclatar contra el Govern per obrir la porta del diàleg social estatal a la patronal de les pimes catalanes Pimec. L’entitat presidida per Antonio Garamendi va acusar l’Executiu de "voler trencar el diàleg social" al "forçar l’entrada d’actors afins als seus interessos", segons un comunicat emès ahir. I el seu representant a Catalunya, Foment del Treball, va anar més enllà, qualificant-lo de "filibuster" i "intervencionista" per aprovar-ho sense la negociació prèvia. "Les accions d’aquest Govern inclinen a pensar que la seva intenció és legislar contra els empresaris", va afirmar en el seu propi comunicat.

El Consell de Ministres d’aquest dimarts va aprovar un reial decret en el qual insta el Consell Econòmic i Social (CES), un dels màxims òrgans consultius constituïts per patronal i sindicats, a reassignar els seus representants i donar entrada a patronals d’àmbit autonòmic. Apuntant, de manera indirecta però clara, a Pimec. Si bé fonts empresarials consultades no descarten un potencial cafè per a tothom. És a dir, ampliar la representativitat no només per donar entrada a Pimec, sinó a patronals autonòmiques de totes les comunitats.

El grup patronal està molt regirat durant aquests últims mesos i és que durant la present legislatura el Govern ha anat movent peces per diversificar la representació dels empresaris. Una condició que fins ara ostentava en exclusiva la gran patronal CEOE. Primer va ser la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius, després el Consell Nacional de la Pime i ara el CES.

Agenda reformista

En pocs mesos, la patronal Pimec –que a Catalunya ja va aconseguir el 2019 equiparar-se quant a representativitat amb Foment del Treball, la territorial de la CEOE– ha ficat el peu en alguns dels òrgans consultius de l’Estat. Encara no interlocuta directament per negociar reformes laborals o de pensions, tal com ambiciona, però s’hi va acostant.

Que el Govern li estigui obrint la porta al seu competidor no ha provat gens bé entre les files de la CEOE i contribueix al progressiu distanciament que s’ha anat escenificant entre la patronal i l’Executiu. El diàleg social porta sense una gran foto conjunta de Govern, patronal i sindicats des de la reforma laboral del 2021. Des d’aleshores, els empresaris s’han anat desmarcant dels acords que l’Executiu ha anat tancant només amb els sindicats, com l’última fase de la reforma de les pensions o les pujades del salari mínim interprofessional, entre d’altres. En aquestes últimes negociacions, Garamendi va acusar Díaz de ser un "àrbitre" que "porta la samarreta de l’equip contrari", en al·lusió al seu favoritisme per les tesis sindicals.

Notícies relacionades

Més recentment, la distància es va escenificar en l’acabada d’aprovar reforma dels subsidis d’atur, una qüestió en la qual els empresaris s’hi jugaven poc i en què els patrons van voler deixar ben clar des del principi de les converses, segons assenyalen diferents fonts coneixedores, que ni donarien suport a la reforma, ni de bon tros s’avindrien a sortir a la foto de consens que perseguia fer-se la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

La picabaralla entre Garamendi i Díaz ha anat escalant durant els últims dies, a causa de la visita a Espanya del president argentí, Javier Milei. Així, Díaz va criticar que el líder patronal es fotografiés amb el mandatari després de dir aquest "corrupta" a la dona de Pedro Sánchez i critiqués durament les reformes del Govern. I Garamendi li va respondre al·legant que fa "anys que els empresaris viuen amb assenyalaments per part de la radicalitat, que ve de l’extrema dreta i de l’extrema esquerra".

Temes:

PIMEC CEOE