El Govern amenaça d’elegir sense el PP el governador del Banc d’Espanya

Cuerpo diu que l’Executiu s’inclina per no consensuar el successor d’Hernández de Cos i després decidirà si negocia el de Delgado

El Govern amenaça d’elegir sense el PP el governador del Banc d’Espanya

Carlos Luján - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va apuntar ahir que el Govern es decanta per nomenar el nou governador del Banc d’Espanya en solitari, sense consensuar-lo amb el PP, i decidirà durant l’estiu si parla amb els populars per negociar la persona que substituirà la subgovernadora. "Estem en l’elecció de la figura del governador i correspon al president del Govern".

La subgovernadora té de termini fins al setembre per al compliment del seu mandat; és a dir, que "tenim temps per fer aquest tipus de valoracions", va mantenir en una entrevista a Onda Cero. Cuerpo, així mateix, va descartar que l’Executiu elegeixi el nou governador o governadora en funció de la seva afinitat política amb el PSOE: "Al capdavant del Banc d’Espanya hi haurà una persona perfectament capacitada per continuar mantenint dalt del rànquing en prestigi i capacitat" la institució.

El mandat de l’actual governador, Pablo Hernández de Cos, venç el pròxim 11 de juny, mentre que el de la subgovernadora, Margarita Delgado, s’acaba l’11 de setembre. La tradició no escrita consisteix que el Govern elegeixi un governador acceptat pel principal partit de l’oposició i aquest li proposi un subgovernador ben vist per l’Executiu. Normalment el relleu dels dos mandataris del Banc d’Espanya s’ha consensuat alhora perquè els seus mandats vencien alhora. No obstant, el 2018 es va separar la data d’inici dels esmentats mandats per circumstàncies sobrevingudes, que l’Executiu entén que li dona més marge de temps per decidir si negocia o no amb el PP.

La tradició, així, es va mantenir fa sis anys de manera una mica sui generis. El PP i el PSOE estaven negociant la identitat dels substituts de Luis María Linde i Javier Alonso quan Pedro Sánchez va anunciar el 25 de maig del 2018 la seva moció de censura contra Mariano Rajoy. Malgrat això, el 28 de maig, el ministre d’Economia, Román Escolano, va decidir proposar Hernández de Cos, llavors director general d’economia i estadística del Banc d’Espanya, com a nou governador. Als socialistes no els semblava malament la seva candidatura per si mateixa, però van considerar "insensat" que el Govern impulsés el seu nomenament a 48 hores d’un debat de la moció de censura que ja tenien la confiança a guanyar, com finalment va resultar.

Notícies relacionades

Subgovernadora

El nomenament d’Hernández de Cos es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 30 de maig (per fer efecte l’11 de juny) i el de Sánchez com a president del Govern va ser sancionat pel Rei l’1 de juny i publicat al BOE el 2 de juny. El nou Executiu socialista es va poder rescabalar de no haver elegit el governador per a penes uns dies amb el nomenament de Margarita Delgado –llavors alta directiva de l’àrea de supervisió bancària del Banc Central Europeu– com a subgovernadora. Va substituir el veterà Javier Alonso, que hi havia arribat en qualitat de nomenament transitori després de la marxa de Fernando Restoy al Banc Internacional de Pagaments de Basilea sense acabar el seu mandat al Banc d’Espanya.

Temes:

Govern