Sector agroalimentari

La supressió de l’IVA de l’oli d’oliva no s’aplicarà a l’estancar-se al Congrés

La mesura, pactada el gener amb Junts, no es podrà aprovar abans de finals de juny, quan acaba el termini de les mesures anticrisi 

Fa dos mesos que el tràmit parlamentari no avança

La demora ha suposat, no obstant, un alleujament per al sector de la transformació

El producte ha continuat pujant i acumula una alça del 13,2% des de principis d’any

La supressió de l’IVA de l’oli d’oliva no s’aplicarà a l’estancar-se al Congrés

María Jesús Ibáñez

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El compromís del Govern de suprimir l’IVA a l’oli d’oliva, acordat el gener passat amb el grup parlamentari de Junts, quedarà sense efecte, sense possibilitats que entri ja en vigor. L’exempció de l’impost ha quedat estancada en el tràmit al Congrés, on porta dos mesos sense avançar ni ser debatuda. Tot i que el PSOE i Sumar decideixin ara reactivar i accelerar el procés per aprovar-ho, no es produirà abans del 30 de juny, la data en què s’extingeix el paquet de mesures anticrisi, en què s’havia d’incloure l’eliminació de la taxa en l’oli d’oliva. L’assumpte va ser una de les qüestions pactades amb Junts perquè el grup català donés el seu suport a la pròrroga del decret de mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient. Això va evitar, en aquell moment, que l’Executiu de Pedro Sánchez perdés la seva primera gran votació d’aquesta legislatura al Congrés.

Les esmenes dels dos partits que formen la coalició del Govern, el PSOE i Podem, al decret anticrisi, presentades a principis de març, recullen que "el tipus impositiu de l’IVA dels olis d’oliva i de llavors quedi fixat en el 0% des de l’entrada en vigor de la llei fins al 30 de juny del 2024". El problema és que com que el Congrés no s’ha afanyat a iniciar la tramitació parlamentària, la nova normativa no estarà llesta a temps. Només al Congrés necessitaria almenys tres setmanes més: una, per ser aprovada en ponència; una altra, per rebre llum verda en comissió i, una tercera, per debatre-la i aprovar-la en sessió plenària. Per ara, l’assumpte no està a l’agenda parlamentària per a aquesta setmana.

Una vegada arribi al Senat, on el PP té majoria, el procés d’aprovació podria durar tres setmanes més, una cosa més que probable, ja que el decret anticrisi no només parla de l’oli d’oliva, sinó que inclou punts més conflictius com l’impost de successions o els desnonaments. Després d’aquelles sis setmanes de votacions exprés, que situaria el calendari en la penúltima setmana de maig, el text hauria encara de tornar al Congrés per a l’aprovació final.

L’oli d’oliva era un dels dos aliments bàsics del cistell de consum (l’altre era la pasta) l’IVA del qual s’havia reduït al 5%, en lloc de suprimir-se per complet com va passar amb ous, llet o verdures i hortalisses, segons el decret aprovat pel Govern a mitjans del 2022. Aquest decret, i els sis que el van seguir, es van dictar per mirar de contenir l’onada inflacionista per l’esclat de la guerra d’Ucraïna.

Notícies relacionades

El compromís per eliminar l’impost va sorgir com una de les contrapartides perquè Junts no torpedinés els decrets que es van votar al Congrés el 10 de gener. Els postconvergents, segons van explicar en un comunicat, van aconseguir en aquesta negociació el traspàs integral a la Generalitat de les competències d’immigració en una data no especificada, la publicació de les balances fiscals (l’única promesa que de moment sí que s’ha fet efectiva) i que l’IVA de l’oli passés al 0%.

La demora ha suposat, no obstant, un alleujament per al sector de la transformació, que havia arribat a plantejar al Govern una compensació per poder pal·liar la despesa que podia suposar-li la mesura. La Federació Espanyola d’Industrials d’Oli d’Oliva (Infaoliva) va advertir, quan es va donar a conèixer l’exempció el gener passat, que la indústria de l’oli d’oliva, integrada per petites empreses, moltes d’elles cooperatives, haurien d’haver suportat unes despeses afegides per cada liquidació realitzada fins que passés el termini de devolució de l’IVA pagat a l’agricultor. Mentrestant, l’oli d’oliva ha continuat pujant des de principis d’aquest any i ja acumula un increment del 13,2% des de començament d’any.