Sector immobiliari
Catalunya impedirà utilitzar el lloguer de temporada per eludir el límit de preus
La Generalitat modificarà la seva llei d’habitatge per tapar el buit legal que permetia la picaresca
Qualsevol pis no vacacional tindrà la renda limitada
Constatat el frau i la picaresca que ha portat molts dels propietaris catalans de vivenda a arrendar els seus pisos com a lloguers temporals per eludir la llei de l’habitatge, la Generalitat de Catalunya ha decidit tapar el buit legal que ho permetia. El Govern ha aprovat amb caràcter d’urgència un decret llei que ve a completar el text de la llei d’arrendaments urbans (LAU) per especificar que qualsevol lloguer que no sigui vacacional o per a usos recreatius ha de tenir limitada la renda i dipositar fiança igual que la resta, fet que inclou pisos d’estudiants o llogats a persones que estiguin a la comunitat per treballar una temporada concreta o per qüestions mèdiques.
Així ho va anunciar ahir la consellera d’Habitatge, Ester Capella, després d’una reunió del Consell Executiu en què es va tancar l’acord al voltant d’aquest text, que entrarà en vigor tan aviat com es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Això sí, el decret quedarà llavors a expenses que s’acabi convalidant o no al llarg de les següents setmanes, però el departament s’hi ha mostrat optimista.
«El motiu principal de l’aprovació d’aquest decret llei és resoldre els buits que ha deixat la llei estatal de dret a l’habitatge», va justificar la consellera. Per aconseguir-ho, aquest text concretarà que el lloguer de temporada és aquell que es destina a l’oci, a les vacances o als usos recreatius com certàmens, congressos, festivals o esdeveniments diversos; i que les causes professionals, laborals, d’estudis, d’assistència mèdica o situacions provisionals, com l’espera per tornar a la llar habitual, es consideraran usos de vivenda permanent. És a dir, que hauran de tenir limitats els preus igual que la resta i els seus propietaris tindran prohibit repercutir despeses de gestió immobiliària o de formalització del contracte.
També s’obliga a especificar als contractes de lloguer la causa que hi ha darrere de l’arrendament, i, en cas de no concretar-se, s’entendrà que es tracta d’un acord de lloguer regular. Així mateix, tant als contractes, com als anuncis o ofertes, s’haurà d’informar sobre el preu de referència que estableix l’índex o de la condició de gran tenidor del propietari, en cas que ho sigui.
Sancions
La gran novetat, en aquest cas, és que s’estableixen sancions per poder perseguir aquest tipus de fraus. Per exemple, llogar aquest tipus de vivenda per un import que superi el 30% del màxim aplicable segons el règim de contenció de preus o fer constar una causa falsa de lloguer serà considerat una infracció molt greu, cosa que equival a multes d’entre 90.001 i 900.000 euros.
Que un pis sigui entre un 10% i un 30% més car del compte, no especificar la finalitat del lloguer o repercutir a l’arrendatari despeses immobiliàries, passarà a ser una infracció greu, i a estar subjecte a sancions d’entre 9.001 i 90.000 euros. Finalment, si en un contracte no hi consta el preu de referència, de l’última renda o de la condició de gran tenidor, es tractarà d’una infracció lleu, i d’entre 3.000 i 9.000 euros de multa.
Notícies relacionadesAquesta conselleria també intenta posar una mica d’ordre, amb aquest decret llei, als punts cecs en relació amb el lloguer d’habitacions. La idea és intentar acotar el frau establint que la suma de rendes pactades als diferents contractes que formen el lloguer total no poden superar, tampoc, el que estableixi l’índex de referència. Dit d’una altra manera, si la renda d’un pis s’hauria de situar en els 1.000 euros i ja hi ha dues habitacions llogades a 400, la tercera no pot superar els 200 euros.
Finalment, el Govern també va acordar en aquest Consell Executiu blindar les decisions orientades a garantir l’increment del parc d’habitatge públic a què s’havia compromès i que no va estar a temps de lligar, per la caiguda dels pressupostos i la convocatòria d’eleccions. Entre altres coses, per exemple, la Generalitat tindrà dret preferent de compra sobre una vivenda que sigui en una zona tensada, si aquesta és propietat de gran tenidor, d’una persona jurídica o s’ha obtingut després d’un procés d’execució hipotecària.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- Una generació de vidre de ferro
- Consum d’electricitat La producció rècord dels pantans que guarden energia cobreix les renovables
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing