Condicions laborals

La crisi climàtica amenaça la salut del 70% de treballadors

L’OIT alerta del creixent volum d’ocupats exposats a riscos com la contaminació atmosfèrica i la calor excessiva

La crisi climàtica amenaça la salut del 70% de treballadors

EFE / Nuno Veiga

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al voltant de 860.000 treballadors moren cada any arreu del món a causa de malalties derivades d’una excessiva pol·lució. Tres-cents mil més moren per malalties provocades per un excessiu ús de pesticides, necessaris en determinades ubicacions per permetre el cultiu de plantes que si no seria impossible cultivar. O gairebé 19.000 treballadors més moren cada any arreu del món per un cop de calor o una malaltia provocada per les altes temperatures.

Tots aquests són riscos als quals actualment ja estan exposats milions de treballadors de tot el globus i que la crisi climàtica està accentuant. Cada vegada seran més perillosos i amenaçaran un nombre gran de persones, segons alerta un informe publicat ahir per l’Organització Internacional del Treball (OIT). «El temps per actuar és ara», urgeixen a l’organització.

En l’actualitat, el 70% dels treballadors del món estan exposats a un risc que està sent i serà accentuat per la crisi climàtica. El percentatge és «sorprenent», segons apunta la mateixa organització, i creix a un ritme vertiginós. Si es calcula com a percentatge de la població activa mundial, la proporció ha augmentat del 65,5% al 70,9% des del 2020.

«Els col·lectius vulnerables, per exemple, molts treballadors migrants empleats en la construcció i l’agricultura», especialment aquells immersos en l’«economia informal», estan en «particular risc», segons apunten des de l’entitat internacional. Acotant el focus a Catalunya, això passaria pels temporers que cada campanya recullen la fruita que després omple els mercats i botigues o els obrers que aixequen les infraestructures clau que després disfruta tota la ciutadania, com estadis, metros o carreteres.

Notícies relacionades

Des de l’OIT alerten també dels riscos per a les treballadores dones que estiguin embarassades i que continuïn desenvolupant les seves tasques durant la gestació. La crisi climàtica agreujarà les potencials hipertensions, avortaments espontanis i morts fetals.

El cos humà, en el seu estat natural, està habitualment a una temperatura al voltant de 37 graus i tot el que sigui treure’l d’aquí suposa un risc.