Apunt

¿Temor de guanyar massa?

Sede del Banco Central Europeo (BCE)

Sede del Banco Central Europeo (BCE) / EPC

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alguns banquers mostren certa preocupació perquè aquest serà de nou un gran any per al sector. Curiós, però la preocupació no és per guanyar diners, que és la seva obligació. La qüestió és que, després d’obtenir l’any passat un rècord de beneficis que supera l’anterior a l’esclat de la crisi financera del 2008, perden arguments davant la possibilitat que s’elimini o reformi l’impost que grava els seus guanys. I especialment en el clima electoral en el qual vivim.

Tot i que hi ha analistes que preveuen un exercici pitjor que el del 2023, en el qual el sector va aprofitar al màxim l’escalada dels tipus d’interès, la banca preveu que la bona inèrcia duri almenys fins a la meitat d’aquest any, quan s’espera que el Banc Central Europeu (BCE) comenci amb les rebaixes del preu del diner, amb permís de la inflació. Als EUA, amb una economia més reescalfada, la Reserva Federal ha començat a plantejar-se demorar les baixades.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, el sector, més preocupat per 2025 i 2026, argumenta que en els últims anys les obligacions regulatòries s’han disparat. I ho van fer durant l’etapa en què els interessos, el pilar del negoci bancari, eren negatius. Va ser amb la pujada abrupta del preu del diner, el 4,50% actual, quan la banca va començar a respirar.

El que més molesta, tot i que n’hi ha que entenen que com menys impostos, millor, és que es tracta d’un gravamen "mal dissenyat" i amb alguns efectes perversos. Un d’ells, que no té en compte que quan pugen els interessos s’encareix el crèdit, però també ho fa el que es remunera als clients, tot i que en això han arrossegat molt els peus. Un altre és que s’aplica a les entitats que el 2019 van ingressar per interessos i comissions més de 800 milions. Així, tot i que un banc petit sigui més rendible que el gran, es penalitza el segon només per la seva mida. Però si els beneficis segueixen molt disparats i també el repartiment de dividends, prohibit pel BCE de març del 2020 al setembre del 2021 per la pandèmia, la banca difícilment guanyarà adeptes en la seva batalla contra l’impost.