La Caixa mira a empreses estratègiques i reforça la seva implicació en la gestió
El hòlding d’inversions del grup, que està reforçant el seu paper a Telefónica i Naturgy, encara una etapa amb inversions menys diversificades
El primer encàrrec d’Àngel Simón, el nou conseller delegat del braç inversor de La Caixa, Criteria, va ser elaborar un pla estratègic del 2025 al 2030, centrat a concentrar més les inversions en actius estratègics i amb potencial de rendiments a llarg termini per alimentar amb dividends l’obra social de la fundació, la titular de tot el grup. Després d’una etapa en què en una conjuntura diferent les inversions van estar més diversificades, Criteria encara ara una nova fase amb més concentració de les seves participacions i "més implicació en les companyies participades".
Això es tradueix en més representació i capacitat d’incidència en la seva governança, així com la intenció d’"exercir la seva responsabilitat com a primer accionista", segons apunten fonts coneixedores d’aquests detalls. Per a aquesta nova fase, el president de la Fundació La Caixa i de Criteria, Isidre Fainé, ha comptat amb Simón, persona de la seva màxima confiança i amb una llarga experiència empresarial i una bona agenda, que va ser fins fa poc vicepresident de Suez i president d’Aigües de Barcelona –càrrec que manté– i que va substituir Marcelino Armenter.
Element estabilitzador
En aquest context s’enmarca el paper de Criteria com a estabilitzador dels accionariats d’empreses considerades estratègiques pel Govern i, per extensió, per al país, com Telefónica i Naturgy. Malgrat l’alineament amb els objectius de l’Executiu, per al hòlding, que té el seu propi full de ruta i que comparteix taula en el consell d’administració de CaixaBank amb més del 30% del capital amb l’Estat, que en té el 16,117%, la prioritat no és només contribuir que companyies estratègiques tinguin accionariats estables –una cosa que forma part de la seva vocació per les inversions a llarg termini–, sinó que al seu torn proporcionin rendiments per augmentar el patrimoni de l’obra social, segons fonts consultades. L’any passat va obtenir un nivell rècord de dividends de les seves participades, fins a 1.114 milions, que es destinen a l’obra social, que aquest any assoleix la cota sense precedents de 600 milions i que a més aposta per la internacionalització del seu model de funcionament.
Nova estratègia
Notícies relacionadesEls últims moviments en dues de les seves principals participades s’enquadren dins d’aquesta nova estratègia, segons les mateixes fonts. Una és Telefónica, en la qual acaba d’augmentar la seva quota fins al 5%, mentre l’està reduint CaixaBank, fins a situar-la en el 2,51%; i Naturgy, en la qual té el 26,71% del capital i està exercint de mediador perquè un grup emiratià substitueixi els fons GIP i CVC, que sumen entre tots dos el 40% del capital d’aquesta energètica, amb l’objectiu de crear un nucli accionarial estable, com el que al seu dia va mantenir en l’antiga Gas Natural (avui Naturgy) amb Repsol durant gairebé dues dècades.
En els dos casos, Criteria coincideix en els objectius del Govern, que ja ha aconseguit el 5% de Telefónica a través de la SEPI, amb la idea d’arribar al 10% per neutralitzar el desembarcament dels saudites de STC, i a Naturgy, que l’Executiu considera una empresa estratègica.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Futbol El City tem que l’adeu de Begiristain arrossegui Guardiola
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 'La vegetariana', de Han Kang: una dona que vol ser una planta
- CRÍTICA Han Kang: sang i ossos
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"