Els diners miren a la guerra

Els diners miren a la guerra

EP - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Tinc un amic que sap molt –i quan dic molt, és molt– sobre defensa. Li he preguntat que si és alarmista admetre que Europa es troba en un clima prebèl·lic. Amb pesar, ha admès que difícilment es pot qualificar de cap altra manera. I no només pel to que, cada vegada més, freqüenten els polítics. M’ha recordat que mai abans, des de la caiguda del mur de Berlín, hi havia hagut unes maniobres continentals de l’OTAN de tal calibre a Europa com les que ara estan en marxa a la zona oriental, la més propera a Rússia. I m’ha parlat d’un símptoma encara més greu: quan els diners miren a la guerra...

Notícies relacionades

La Unió Europea –que va néixer per posar cooperació on abans hi havia grans guerres– està fent passos substancials per adaptar la seva economia a l’actual context prebèl·lic. El març del 2022, un mes després de la invasió russa d’Ucraïna, el Banc Europeu d’Inversions (BEI) va aprovar la Iniciativa Estratègica de Seguretat Europea per finançar amb fins a 6.000 milions projectes tecnològics i infraestructures de defensa. El juny del 2023 la xifra va pujar a 8.000 milions. El febrer del 2024 el Consell Europeu va traslladar al BEI, ara presidit per Nadia Calviño, el mandat de continuar millorant l’accés al finançament de les empreses europees de defensa. I divendres passat, els ministres d’Economia i Finances de la UE van acordar posar en marxa el pla d’acció proposat per Calviño, que implica que el BEI renunciï al requisit que els projectes de doble ús hagin d’obtenir més del 50% dels seus ingressos previstos de l’ús civil. El BEI continuarà sense poder invertir en armament, però eliminar el requisit del 50% era una decisió desitjada durant molt temps per militars i indústria.

En els pròxims dies, a més, el Parlament Europeu aprovarà definitivament unes noves regles fiscals que, entre les seves novetats, estableixen que la inversió en defensa dels Estats no es tindrà en compte a l’hora de valorar si han incorregut en un dèficit pressupostari excessiu. Quan els diners miren a la guerra, la boira prebèl·lica es torna espessa.