Regulació del sector tecnològic

Brussel·les obre un nou front contra Google, Apple i Meta

La Comissió inicia una investigació contra les plataformes al cap de dues setmanes d’haver entrat en vigor la llei de mercats digitals

«No estem segurs que respectin les seves obligacions en favor d’un espai digital més just», diu Breton

European Executive Vice-President Margrethe Vestager gives a press conference on an anti-trust case with the multinational technology company  Amazon website at European Commission in Brussels on November 10  2020  - The European Union formally accused US giant Amazon on November 10  2020  of abusing its control over an online marketplace to distort competition  a breach of anti-trust rules  Competition commissioner Margrethe Vestager said Brussels had informed the company of its view and would push on with an investigation  while opening a second formal probe  (Photo by Olivier HOSLET   POOL   AFP)

European Executive Vice-President Margrethe Vestager gives a press conference on an anti-trust case with the multinational technology company Amazon website at European Commission in Brussels on November 10 2020 - The European Union formally accused US giant Amazon on November 10 2020 of abusing its control over an online marketplace to distort competition a breach of anti-trust rules Competition commissioner Margrethe Vestager said Brussels had informed the company of its view and would push on with an investigation while opening a second formal probe (Photo by Olivier HOSLET POOL AFP) / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa només dues setmanes que va entrar en vigor la llei de mercats digitals (DMA, per les sigles en anglès), que regula les grans plataformes digitals, i la Comissió Europea ja ha obert la primera investigació per incompliment de les normes per part d’Alphabet (matriu de Google), Apple i Meta, tres de les sis grans plataformes designades com a "guardians d’accés" a internet el setembre passat. "Sospitem que les solucions proposades per les tres empreses no compleixen plenament la DMA", va anunciar en roda de premsa la vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager.

"Fa mesos que debatem per ajudar-los a adaptar-se i podem veure que s’estan produint canvis en el mercat. Però no estem convençuts que les solucions d’Alphabet, Apple i Meta respectin les seves obligacions en favor d’un espai digital més just i obert per als ciutadans i les empreses europees", va afegir el comissari de mercat interior, Thierry Breton, que avisa que el cas podria acabar en "fortes multes" si les empreses incompleixen la DMA, que inclou sancions de fins al 10% de la facturació global anual i el 20% en cas d’infracció reiterada. A més, en cas d’infraccions sistemàtiques, la Comissió també pot adoptar solucions addicionals, com obligar un "guardià d’accés" a vendre una empresa o part d’aquesta, o prohibir-li l’adquisició de serveis addicionals relacionats amb l’incompliment sistèmic.

Els problemes identificats per Brussel·les es refereixen a les normes d’Alphabet en matèria de direccionament a Google Play i autopreferència a Google Search, el cercador de Google, les normes d’Apple en matèria de direccionament a l’App Store i la pantalla d’elecció de Safari així com el "model de pagament o consentiment" de Meta. Després d’examinar els informes de compliment enviats pels "guardians d’accés" el 7 de març, Brussel·les ha decidit obrir cinc investigacions per incompliment que demostren que es prenen "molt seriosament" la DMA. "Les parts interessades van donar la seva opinió sobre les solucions ofertes. Els seus comentaris ens indiquen que algunes mesures de compliment no assoleixen els seus objectius i no compleixen les expectatives", va explicar Vestager, que va confirmar la intenció de l’Executiu d’acabar amb el procediment en un termini de 12 mesos.

El cas Alphabet

En el cas d’Alphabet, l’Executiu comunitari creu que el gegant nord-americà està incomplint l’obligació de permetre als desenvolupadors d’apps oferir als usuaris finals condicions millors fora de Google Play sense imposar recàrrecs. A més, també tem que estigui donant un tracte preferent als serveis de recerca de Google com Google Shopping, Google Flights i Google Hotels davant serveis similars de la competència.

Notícies relacionades

"A la Comissió li preocupa que les mesures aplicades per Alphabet per complir la DMA puguin no garantir que els serveis de tercers que apareixen a la pàgina de resultats de cerca de Google rebin un tracte just i no discriminatori en comparació amb els mateixos serveis d’Alphabet", apunta la Comissió.

Quant a Apple, els temors de Brussel·les es refereixen a les possibles restriccions per permetre als usuaris finals desinstal·lar fàcilment qualsevol aplicació de software al programa operatiu iOS, canviar fàcilment els ajustos per defecte a iOS i oferir als usuaris pantalles d’elecció.

Temes:

Google Apple