Aquest sector generarà 2.000 ofertes de feina en els pròxims anys: aquest centre universitari de Barcelona ofereix la formació necessària

ENTI-UB, centre adscrit a la Universitat de Barcelona, ofereix des de l'any 2013 titulacions relacionades amb el sector del videojoc

La ciutat comtal és un dels grans ‘hubs’ mundials de la indústria

ENTI-UB ofereix titulacions del sector dels videojocs des de lany 2013

ENTI-UB ofereix titulacions del sector dels videojocs des de lany 2013 / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Barcelona és el gran ‘hub’ del desenvolupament de videojocs a Espanya i un dels més importants d'Europa. La ciutat comtal és, actualment, la llar del 25,4% de les empreses del sector, segons les dades que recull l'últim Llibre blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs. Bona mostra de l'atractiu de Barcelona per al sector són, per exemple, l'arribada del gegant xinès NetEase l'any passat o l'obertura d'un estudi de Activision Blizzard on es desenvoluparà el nou joc de ‘Call of Duty’.

La facturació de la indústria del videojoc és un altre dels indicadors del seu bon funcionament. L'any 2023 va tancar amb 1.636 milions d'euros, generant Catalunya el 52% de la facturació de tot l'estat i es preveu que 2024 acabi amb 1.897 milions. I aquestes xifres també han tingut un reflex en les dades d'ocupació, amb un creixement anual del 10,7%. En l'actualitat, el sector ocupa 10.981 persones i es preveu que en 2025 necessiti a 13.287, és a dir, s'espera generar gairebé 2.000 llocs de treball.

La formació essencial per a cobrir la demanda de perfils professionals del sector. En aquest sentit, i des de l'any 2013, Barcelona té un dels centres referents en titulacions del sector de l'art digital i els videojocs. L’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI-UB), centre adscrit a la Universitat de Barcelona, ha format a centenars d'especialistes de l'oci digital amb un equip docent en actiu que té un gran coneixement del sector.

Estudiar videojocs a Barcelona

“Els artistes digitals són essencials per als videojocs, però també són els constructors dels espais virtuals, la realitat augmentada i el metavers, aplicacions importants per a molts sectors industrials del futur”, expliquen des d’ENTI-UB. En l'actualitat, el centre adscrit a la Universitat de Barcelona disposa de graus universitaris i cicle superior especialitzats en el sector.

Estudis universitaris en videojocs

ENTI-UB va ser pionera a oferir titulacions universitàries dedicades al sector del videojoc. El curs passat va reinventar el seu grau en Disseny, Animació i Art Digital per a Videojocs i Jocs aplicats, que va passar de tres a quatre anys. Aquesta titulació ofereix als estudiants una formació sòlida en el terreny de l'art tradicional i digital, així com els recursos necessaris per a dissenyar jocs i experiències memorables.

Els alumnes aprenen ‘hard skills’ (coneixements tècnics) i ‘soft skills’ (habilitats socials, de comprensió, empatia, gestió i organització) per a treballar en grups multidisciplinaris i, fins i tot, assumir la direcció artística de projectes. D'altra banda, el centre adscrit a la UB també té el grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs i Jocs Aplicats que se centra molt més en la part de desenvolupament.

El sector necessitarà una mica més de 2.000 professionals en els pròxims anys /

Cedida

Estudis d'FP de videojocs

Més enllà de la formació universitària, ENTI-UB també disposa de dos cicles formatius de grau superior relacionats amb el sector del videojoc. El CFGS en Animació 3D, Jocs i Entorns Interactius és una formació de dos anys que converteix als alumnes en Technical Artist, un dels perfils que més demanen les empreses del sector. Segons dades del centre adscrit a la UB, el perfil d'Art 3D tindrà una demanda en el sector que creixerà un 10% en els pròxims 12 mesos. Amb aquest perfil s'aprofundeix en l'ús de motors ‘Unity’ o ‘Unreal’.

ENTI-UB té un equip docent de professionals en actiu que coneixen el sector /

Cedida

Per què estudiar videojocs en ENTI-UB?

ENTI-UB és el centre pioner en aquesta mena de titulacions a Barcelona i té a les seves esquenes més de deu anys d'especialització. Entre els aspectes destacables del centre adscrit a la Universitat de Barcelona cal esmentar que:

  • Té un equip de docents en actiu que coneixen les necessitats del sector i ofereixen una formació actualitzada.

  • ENTI-UB té conveni de pràctiques amb més de 120 empreses del sector TIC.

  • Els alumnes desenvolupen projectes reals mentre aprenen. Aquesta filosofia ‘learning by doing’ ofereix als estudiants la possibilitat de portar a la pràctica la teoria mentre cursen els seus estudis.

  • Atenció personalitzada als alumnes

  • Accés a beques públiques i pròpies per a graus universitaris, a més de la possibilitat de pagament fraccionat.

Altres titulacions d’ENTI-UB

A més d'aquestes titulacions, ENTI-UB va posar en marxa el primer grau universitari de Catalunya en Ciberseguretat, també disposa de titulacions en l'àmbit de la Salut i Tecnologia, amb el Grau en Fisioteràpia i Tecnologia (ofert per EUSES – Universitat de Girona i amb la col·laboració de ENTI-UB i realitzat al Campus de Bellvitge); en l'àmbit de la música amb un màster en Producció Musical; i en l'àmbit d'Educació i Tecnologia amb el Màster en Joc, Ludificació i Tecnologia Aplicats a l'Educació.