Aquestes són les titulacions que poden obrir-los més portes als teus fills

El sector de les TIC té una alta demanda de perfils professionals

ENTI-UB compta amb titulacions relacionades amb les noves tecnologies en àmbits com els videojocs, la producció musical o la ciberseguretat

La indústria del videojoc necessitarà més de 2000 professionals en els pròxims dos anys

La indústria del videojoc necessitarà més de 2000 professionals en els pròxims dos anys / Cedida

6
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Milers de joves decideixen cada any a què es dedicaran en el futur. Es tracta d'una elecció transcendental, ja que triar una titulació o una altra pot canviar de manera substancial les oportunitats que trobaran després de finalitzar els estudis. El mercat laboral és cada vegada més exigent, i els professionals especialitzats en l'ús de les noves tecnologies són cada vegada més valorats i sol·licitats per les empreses.

Segons l'Associació Espanyola per a la Digitalització (Digitales), durant l'any 2022 va haver-hi en tot el país més de 120.000 vacants tecnològiques sense cobrir. En el cas català, i segons el “Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2022”, elaborat pel Cercle Tecnològic, les empreses participants mostraven dificultats per a trobar professionals qualificats en àmbits com la ciberseguretat, malgrat l'elevada demanda.

La formació, doncs, és essencial per a aconseguir cobrir aquestes vacants i inserir en el mercat laboral a professionals altament capacitats per a respondre a les necessitats de les empreses. Amb aquest objectiu va néixer en 2013 l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI), un centre adscrit a la Universitat de Barcelona (UB) que ha format a centenars d'especialistes del sector de l'oci digital, i que compta amb un equip docent de professionals en actiu que ofereixen als estudiants una visió actualitzada del que succeeix en el mercat laboral.

Vols conèixer tres titulacions amb molt de futur? Continua llegint!

Estudiar disseny i desenvolupament de videojocs

Barcelona és un dels ‘hubs’ europeus més importants de la indústria del videojoc, convertint a Catalunya en la zona de la Unió Europea que més volum d'inversió del sector ha captat en els últims anys. A la Ciutat Comtal hi ha 200 empreses dedicades al sector, amb gairebé 4.000 persones ocupades i que té la previsió de necessitar a més de 6.500 en 2024.

“Tot això es deu al fet que Barcelona concentra molt talent nacional i internacional. És una ciutat atractiva i, a més, compta amb una administració pública molt present i sensible amb el sector. A tot això cal sumar la presència d'esdeveniments rellevants, els centres universitaris amb titulacions del sector i que moltes de les grans empreses del videojoc compten amb una seu en ella”, assegura el doctor Òscar García Pañella, director acadèmic d'ENTI-UB, pionera a oferir titulacions específiques del sector.

Les titulacions d'ENTI-UB relacionades amb el videojoc treballen diferents àmbits de la indústria

/ cedida

El centre compta amb quatre titulacions que abasten diferents àmbits de la indústria: dos graus universitaris i dos Cicles Superiors. Així, per exemple, el Grau en Continguts Digitals Interactius se centra en la part de desenvolupament i el Grau en Disseny, Animació i Art Digital per a Videojocs i Jocs Aplicats en la part visual i l'art digital.

“És una professió de present i futur amb oportunitats excel·lents de promoció personal i professional. La demanda de perfils és altíssima. Hi ha posicions per a tots els perfils i motivacions: artística, estètica, narrativa, matemàtica…”, explica García Pañella. El director acadèmic destaca que en el centre es toquen totes les potes de la indústria, es col·labora amb els principals esdeveniments del sector com la Gal·la Devicat, s'incentiva l'emprenedoria i es treballen projectes en equip, barrejant a estudiants de grau i de cicle. “Cada any, des del segon, realitzen un joc sencer. Això alimenta el portfolio dels nostres estudiants i els acosta més al mercat laboral. A més, els demanem que ho publiquin i que treballin també la part comercial del videojoc”, assegura l'expert.

Estudiar producció musical

El sector de la producció musical es troba en un moment d'efervescència després de la pandèmia. “Després de l'aturada generalitzada que va haver-hi, estem en un moment frenètic. Hi ha molta activitat en l'àmbit creatiu i en esdeveniments en directe, amb una xifra rècord de llançaments discogràfics”, explica el doctor Lluís Guerra, director de l'Àrea de Música d'ENTI-UB.

El centre adscrit a la UB compta amb el Grau en Producció de Música i So per a la Indústria de l'Entreteniment i el Màster en Música i So per a Experiències de l'Entreteniment. “Les nostres titulacions tenen un ampli ventall de possibilitats, tant treballant en els aspectes tècnics de la producció (enregistrament, postproducció), com en els creatius (creació, direcció artística, disseny), però també en la gestió musical (promoció, màrqueting, management, etc.)”, apunta el director de l'Àrea de Música.

ENTI-UB, a més, ha estat un centre pioner en l'establiment de l'educació oficial en el camp de la producció musical, amb un equip docent altament qualificat i amb presència activa en la indústria. Tot això es tradueix també en una col·laboració molt activa amb les empreses del sector. “Creem oportunitats d'interès per als nostres alumnes en diferents àrees de la indústria, tant amb empreses líders com amb empreses petites o estudis amb projectes en creixement”, destaca Guerra.

Especialitzar-se en ciberseguretat

Els experts en ciberseguretat són cada vegada més demandats i les dades són el millor aval d'aquesta tendència. Segons el baròmetre del sector tecnològic, més del 40% de les empreses necessiten professionals. D'altra banda, l'informe Digital Talent Overview reflectia que a Barcelona tan sols hi havia 2.000 professionals especialitzats en ciberseguretat 2021.

“Per cada plaça de ciberseguretat solament hi ha 3 candidats, enfront d'altres àmbits com la programació d'Apps, en les quals hi ha 15. Els professionals es troben amb un àmbit cada vegada més complex, amb amenaces més sofisticades que necessiten professionals ben formats i molt més especialitzats. Així, doncs, és un dels àmbits TIC amb menys competència i amb els sous més elevats”, assegura Josuè Sallent, director de l'Àrea de Ciberseguretat d'ENTI-UB.

L'especialització de Ciberseguretat d'ENTI-UB compta amb la col·laboració de KPMG

/ Cedida

El centre compta amb el Cicle de Grau Superior en Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa amb perfil professional de Ciberseguretat que, amb la col·laboració d'una de les empreses líders del sector, KPMG, ofereix una formació amb la qual els alumnes estaran capacitats en l'àmbit de la ciberseguretat.

Sallent destaca, a més, que es tracta d'una formació impartida per professors especialitzats del sector de la ciberseguretat, les activitats complementàries, la realització de la formació en centres de treball especialitzats i la pertinença a Cisco Academy i PaloAlto Academy, dos dels programes més importants del món.

Per què estudiar en ENTI-UB?

Estudiar en ENTI-UB és garantia d'èxit per a qualsevol estudiant que estigui interessat en les noves tecnologies. Aquests són alguns dels motius: 

  • Learning by doing. Aquesta és la filosofia del centre: desenvolupar projectes reals mentre aprens. La pràctica s'imposa a la teoria i converteix les idees i els conceptes en una cosa real. Tot això, al costat d'un professorat en actiu que coneixen el sector i les seves necessitats, mantenint les formacions en actualització constant.

  • Alumni i borsa de treball. La xarxa de contactes després de la finalització dels estudis és fonamental. En aquest sentit, ENTI Alumni ofereix l'oportunitat de millorar oportunitats laborals amb una borsa de treball, descomptes i sessions de ‘networking’ entre associats.

  • Convenis amb les millors empreses del sector. El centre adscrit a la UB compta amb un extens programa de pràctiques i convenis amb més de 100 empreses del sector TIC.

  • Relacions internacionals. ENTI-UB compta amb programes d'intercanvi amb altres universitats especialitzades en l'àmbit de les noves tecnologies.

Més titulacions

Més enllà de les titulacions esmentades, ENTI-UB també compta amb titulacions en l'àmbit de la Salut i Tecnologia, amb el Grau en Fisioteràpia i Tecnologia (ofert per EUSES - Universitat de Girona i amb la col·laboració de ENTI - Universitat de Barcelona i realitzat al Campus de Bellvitge) i el Màster Universitari en Ciència i Tecnologia en Futbol; en l'àmbit d'Empresa i Tecnologia amb un màster i dos postgraus; i en l'àmbit de l'Educació i Tecnologia amb el Màster en Joc, Ludificació i Tecnologia Aplicats a l'Educació.