El primer grau universitari en ciberseguretat de Catalunya s'ofereix a Barcelona: un perfil professional ben remunerat i amb oportunitats

ENTI-UB s'ha convertit en el primer centre universitari català a tenir una titulació de grau d'aquest sector

El centre adscrit a la Universitat de Barcelona també té altres titulacions d’àmbits com els videojocs o la producció musical

El grau universitari en Ciberseguretat de ENTI-UB és el primer daquesta disciplina a Catalunya

El grau universitari en Ciberseguretat de ENTI-UB és el primer daquesta disciplina a Catalunya / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La ciberseguretat s'ha convertit en una prioritat per a institucions i empreses. En l'actualitat, pràcticament tot passa per la xarxa. Es realitzen gestions administratives o bancàries, la majoria d'empreses sigui del sector que sigui treballen en ecosistemes digitals i usem milers d'aplicacions per a tasques quotidianes del dia a dia. Tots aquests avanços també han vingut acompanyats de noves amenaces.

La ciberdelinqüència va créixer l’any 2023 un 21,5% respecte a l'any anterior, representant el 18,5% de les infraccions penals registrades a Espanya, segons les dades del Balanç de Criminalitat del Ministeri de l'Interior. Els fraus i el robatori de dades lideren la cibercriminalidad, amb casos tan destacables com el cibertaque que va sofrir l'Hospital Clínic de Barcelona el 2023. No sols això, el context global, amb conflictes com la Guerra d'Ucraïna, també han motivat l'increment de casos.

La formació, en aquest sentit, és clau. L’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI-UB), centre adscrit a la Universitat de Barcelona pioner en la formació superior en el camp de les tecnologies, s'ha convertit en el primer centre universitari de Catalunya que ofereix una titulació universitària de grau en Ciberseguretat, que és una continuïtat per als graduats en el CFGS d'Administació de Sistemes Informàtics i Xarxes amb perfil de Ciberseguretat que ja oferia ENTI-UB.

Per què estudiar una titulació relacionada amb la Ciberseguretat?

El creixement de les amenaces ha convertit la ciberseguretat en un sector estratègic i als seus professionals en peces clau per a la majoria d'organitzacions. Segons els pronòstics de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), en la seva “Anàlisi i Diagnòstic del Talent de Ciberseguretat a Espanya”, per a enguany seran necessaris 83.000 perfils professionals relacionats amb la ciberseguretat, gairebé el doble dels professionals disponibles.

Aquesta bretxa entre l'oferta i la demanda obre una infinitat d'oportunitats pel que fa a l'ocupabilitat del sector, amb sous que es mouen en una forqueta d'entre 30.000 i 60.000 euros bruts anuals. Però més enllà d'això, existeixen altres factors. El sector a Catalunya creix cada any i, per exemple, entre 2022 i 2021 va haver-hi un increment del 19,7% en el nombre d'empreses.

El primer grau universitari en Ciberseguretat de Catalunya

“La demanda de professionals en aquest sector va fer que primer poséssim en marxa el cicle formatiu de grau superior. Una aposta que hem reforçat amb aquest grau universitari”, expliquen des de ENTI-UB, que des de l'any 2013 ha format a centenars d'especialistes del sector de l'oci digital.

El Grau en Ciberseguretat té una durada de 4 anys i ofereix als estudiants una formació amb coneixements en enginyeria, programació, xarxes, seguretat i marc jurídic per a poder donar resposta a les necessitats del sector.

A tot això cal sumar l'adhesió d'ENTI-UB a programes de Cisco Academy i de Palo Alto Cibersecurity Academy que ofereixen avantatges com utilitzar els simuladors de xarxes dels dos fabricants més importants, accés a NETACAD de CISCO i Palo Alto Networks Certified Cybersecurity Associate amb continguts formatius gratuïts homologats internacionalment, i descomptes exclusius dels cursos de pue.es.

Per als qui vulguin conèixer més sobre aquesta titulació, ENTI-UB ha organitzat una jornada de portes obertes en línia el 7 de març. Per a fer-ho, és necessària inscripció prèvia en aquest enllaç.

El centre, adscrit a la UB, va començar oferint titulacions del sector dels videojocs /

Cedida

Per què estudiar en ENTI-UB?

“ENTI-UB posa el focus en la professionalització dels seus alumnes i els forma seguint molt de prop les tendències dels diferents sectors perquè els graduats siguin atractius per a les empreses o, d'altra banda, tinguin capacitat d'emprendre un negoci”, asseguren des del centre universitari adscrit a la UB.

Entre els elements destacats d'ENTI-UB per a cursar titulacions relacionades amb la ciberseguretat cal destacar que:

  • El professorat està compost per professionals de l'àmbit i els temaris estan totalment actualitzats

  • ENTI-UB segueix la metodologia ‘learning-by-doing', que permet assimilar coneixements de manera pràctica a l'alumnat

  • Pràctiques en empreses líders del sector de la ciberseguretat, ja que el centre universitari compta amb convenis amb més de 120 empreses de totes les branques d'estudi que ofereixen

  • Cicle de conferències exclusiu per a alumnes

  • Formació en instal·lacions capdavanteres que cobreixen les necessitats dels estudiants

A tot això cal sumar-li l'atenció personalitzada als alumnes, la possibilitat de pagar la titulació de forma fraccionada i l'accés a beques públiques i pròpies del centre universitari de Barcelona.

Formació en videojocs i producció musical

La primera titulació d'ENTI-UB en 2013 va ser el grau universitari oficial en Desenvolupament de Videojocs, sent pioner també a atendre les demandes d'un sector clau en l'economia de Barcelona. Actualment, la Ciutat Comtal acull el 25,4% de les empreses d'aquest sector i es preveu que només en 2024 es generin 12.079 llocs treballo. A més d'aquesta titulació, el centre també ofereix el Grau en Art Digital i dos cicles de grau superior de l'àmbit.

ENTI-UB també s'ha especialitzat en formació en producció musical amb el Grau en Producció de Música i So per a la Indústria de l'Entreteniment i el Màster en Música i So per a Experiències de l'Entreteniment.

ENTI-UB ofereix titulacions del sector de la producció musical /

Cedida

Més enllà de les titulacions esmentades, ENTI-UB també compta amb titulacions en l'àmbit de la Salut i Tecnologia, amb el Grau en Fisioteràpia i Tecnologia (ofert per EUSES - Universitat de Girona i amb la col·laboració d'ENTI- Universitat de Barcelona i realitzat al Campus de Bellvitge); en l'àmbit d'Empresa i Tecnologia amb un màster i dos postgraus; i en l'àmbit de l'Educació i Tecnologia amb el Màster en Joc, Ludificació i Tecnologia Aplicats a l'Educació.