Les aerolínies alerten de l’efecte de la possible taxa al querosè

Segons el sector, gravar els trajectes aeris reduiria el PIB català en 724 milions

Les aerolínies alerten de l’efecte de la possible taxa al querosè
1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Les aerolínies europees alerten que la possible aplicació per part de la Unió Europea (UE) d’un impost al querosè podria tenir greus conseqüències per al turisme a Catalunya. Un informe elaborat per la consultora Steer per a les dues principals associacions (Airlines for Europe, A4E, i l’Associació Europea de Línies Aèries Regionals, ERA) revela que gravar de nou els trajectes aeris provocaria una reducció del PIB català de 724 milions d’euros i una caiguda de 7.700 milions en l’economia espanyola. A més, afectaria l’ocupació amb la pèrdua de 50.000 llocs de treball a Espanya.

Repercussió en els bitllets

"Si s’aplica aquest impost suposaria doblar el preu del querosè que tenim actualment i això representa més del 30% dels costos d’una companyia", descriu gràficament el president de l’Associació de Línies Aèries (ALA), Javier Gándara, que defensa que el sector "està molt compromès amb la descarbonització". El principal damnificat seria el turisme, asseguren des de les aerolínies, perquè la taxa s’hauria de repercutir als bitllets i això faria que, per exemple, "un ciutadà alemany prefereixi volar al nord de l’Àfrica que a la Costa Brava".

L’estudi xifra la caiguda en un 6% de la demanda de passatgers i una pèrdua de 1.000 milions en despesa turística per a Catalunya, explicita el soci de la consultora Peter Wiener. Per la seva banda, la directora general d’A4E, Ourania Georgoutsakou, insisteix que el sector aeri "treballa cada dia més amb combustibles nets i tots els nostres membres són molt més ambiciosos a incorporar-los, estem fent aquesta transició i les taxes directes com aquestes no hi ajuden", va lamentar.

Notícies relacionades

Tant Georgoutsakou com la directora de l’ERA, Montserrat Barriga, recorden els avenços que s’estan desenvolupant en combustibles nets com el SAF. Totes dues consideren que altres polítiques, com l’impuls del cel únic europeu, podrien fer molt més per l’eliminació d’emissions que no l’impost al querosè que planteja la UE.

Ara mateix s’està debatent en seu europea aquesta nova taxa (hi ha dues sessions tècniques a l’abril), una cosa que es podria decidir al juny. No obstant, el sector aeri explica que el perjudici turístic per a zones com Catalunya, la regió de Lisboa o la de Roma seria enorme. Per això conviden els responsables polítics a no conformar-se amb les excepcions a aquesta taxa per a les zones ultrainsulars.