Molt més que una estampa curiosa a la gran ciutat

Agricultors i ramaders es van concentrar a Barcelona i van captar les mirades dels transeünts. La ciutat, lamenten des del món rural, es mostra aliena als problemes del camp. Aquest cop no desistiran de la seva lluita. «Avui fem gràcia, però veuràs quan vinguem sis vegades», deien.

Molt més que una estampa curiosa a la gran ciutat

PAULA CLEMENTE

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

"Mira, carinyo, ¡tractors!". La nena a qui es dirigeix el missatge obre els ulls i somriu entre sorpresa i divertida. Una comitiva formada per més de 1.000 tractors arriba, just en aquell moment, a la simbòlica intersecció entre l’avinguda de la Diagonal i el passeig de Gràcia de Barcelona. Porten, bona part d’ells, uns 150 quilòmetres de marxa lenta a sobre. Han sortit de diverses localitats de Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre a primera hora del matí per dur fins a la capital catalana una reivindicació que, aquí, sembla aliena, però que, tal com s’encarreguen de recordar els vehicles, acabarà esquitxant sens dubte.

"Ens voleu morts i us morireu de gana", mostra un cartell. "El nostre final serà la vostra gana", anticipa un altre. "Sense sector primari, la teva nevera servirà d’armari", avança un tercer.

El que reclamen, amb una mobilització que ja suma dies i que no pretenen paralitzar així com així, és menys burocràcia ("Tinc un burro i una llebre a casa i cada any he de dir fins i tot com caguen", simplifica un dels participants a la marxa), més control entre els intermediaris per assegurar que el preu de venda cobreix els costos de la seva activitat i, per descomptat, solucions més contundents davant la dramàtica situació que ha generat la falta de pluja. "No volem fer-nos multimilionaris, volem guanyar-nos la vida", sintetitza un altre dels pagesos afectats per aquesta situació.

Així, per cridar l’atenció tant de la ciutadania que es manté aliena als problemes que viu el camp, com per interpel·lar directament les institucions públiques que, segons el seu parer, podrien fer alguna cosa en aquest sentit, uns 2.000 tractors procedents de Lleida, Tarragona, Girona, Martorell i altres poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona van decidir col·lapsar les principals artèries de la ciutat. Quan la columna de ponent arribava a l’obelisc de l’avinguda de la Diagonal per abandonar els tractors allà i seguir la marxa a peu fins a la plaça de Sant Jaume, on els esperaven el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, la resta ja havia tapat el carrer d’Aragó i la Gran Via.

Poques expectatives

D’aquesta reunió amb la Generalitat, poques expectatives en general. "De negociació no n’hi haurà cap: ens diran que sí a tot, ens n’anirem contents i després no faran res", es resigna un membre de Unió de Pagesos, una de les entitats convocants. "Tinc la sensació que això no servirà de res, però tornarem les vegades que facin falta", coincideix un altre dels agricultors mobilitzats. "Avui fem gràcia –diu un tercer d’aquests professionals, que veu les famílies que passegen per la Diagonal mirant amb tendresa els tractors o els turistes fent-se fotos amb els vehicles–, però veuràs quan vinguem sis vegades".

Notícies relacionades

De fet, a l’arribar a aquest punt, alguns dels manifestants van decidir muntar cadires, taules i fins i tot una graella per cuinar carn i ous ferrats. "Estem muntant el campament, de pressa no en tenim, ja", feien broma. A prop d’ells, una ramadera pregunta, no sense por de la resposta, si la intenció és quedar-se a dormir. El seu company la tranquil·litza, el permís per ocupar la via venç a les dotze de la nit, però n’hi havia d’altres que no descartaven aquest extrem.

"Tot dependrà del que diguin després de la reunió", contesta un d’ells, encongint-se d’espatlles a preguntes d’EL PERIÓDICO. "Venim de Martorell, nosaltres en dues hores ho tenim, però els de Lleida hauran de fer nit en algun lloc. O aquí enmig, qui sap", diu una altra professional del camp. No obstant, a prop de les deu de la nit, els tractors van començar a sortir de la ciutat entre els aplaudiments dels veïns.