"El Mobile ha posat Barcelona en una posició privilegiada"

Francesc Fajula, director executiu del MWCapital, destaca a Casa Seat el potencial de la capital catalana en la revolució tecnològica actual

"El Mobile ha posat Barcelona  en una posició privilegiada"

Carles Planas Bou

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2006, la història de Barcelona va canviar. Aquell any, la capital catalana va acollir per primera vegada el Mobile World Congress (MWC), una fira focalitzada a desenvolupar la indústria de la telefonia mòbil en un món en el qual els smartphones encara no havien nascut. Gairebé dues dècades després, el congrés s’ha convertit en una referència mundial en tota mena de tecnologies, des de la intel·ligència artificial (IA) fins al 5G, i d’aquesta manera ha situat la capital catalana al centre del mapa.

"El MWC ha posat Barcelona en una posició absolutament privilegiada, és una peça essencial del desenvolupament econòmic i social del país", afirma Francesc Fajula, director executiu del Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), la fundació publicoprivada que ajuda a impulsar l’ecosistema digital català. "La Barcelona d’ara no té res a veure amb el que era llavors", va assenyalar durant l’afterwork organitzat per EL PERIÓDICO dimarts a Casa Seat.

Segons va explicar Fajula durant una conversa amb el director d’aquest diari, Albert Sáez, Barcelona ha aconseguit posicionar-se per "estar a primera fila per veure i protagonitzar la revolució tecnològica". Actualment, la ciutat compta amb 2.500 start-ups (empreses emergents) que donen feina a uns 200.000 professionals. El director del MWCapital va avançar ahir els resultats d’un informe que es publicarà les pròximes setmanes i que ressalta la importància dels més de 100 hubs tecnològics que acull Barcelona, amb un impacte econòmic xifrat en 1.500 milions d’euros. Tot això fa que, segons Fajula, la capital catalana estigui ben situada en la "lluita mundial per accedir al talent tecnològic", un dels grans reptes de la indústria. "Fan falta més professionals dels que hi ha ara", va assegurar.

Transformació de la societat

Del 26 al 29 de febrer, el Mobile tornarà a omplir el recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat. Aquesta edició tornarà a estar protagonitzada per la IA i el 5G, dues tecnologies en plena expansió. "Ens portaran a un univers i a una societat que ara no podem ni imaginar", va vaticinar Fajula. El CEO del MWCapital va parlar d’una "revolució tecnològica" i va assegurar que amb la IA generativa, com ChatGPT, "passarà el que va passar amb la bombolla d’internet": "Molts invents s’oblidaran, però una altra part substancial quedarà i transformarà tant la societat com l’economia".

Notícies relacionades

La ràpida eclosió de la IA ha portat la Unió Europea (UE) a impulsar una regulació única al món. Responent a Sáez, Fajula va donar la seva opinió al respecte d’aquesta mesura. "Crec que fa falta regular, però a Europa no podem obsessionar-nos a fer d’àrbitres en un partit en què potser no podem jugar", va apuntar. "Cal obsessionar-se a construir una indústria que pugui competir". En aquest sentit, va celebrar l’"oportunitat" que pot suposar per a Barcelona, Catalunya i Espanya el desenvolupament de microxips, un dels pilars estratègics de Brussel·les.

Fajula va assegurar que hi ha raons per ser optimista amb l’edició del MWC d’aquest any. El saló del congrés dedicat a les start-ups, conegut com a 4YFN, duplicarà el seu espai per convertir-se en l’esdeveniment "més potent del món" d’aquest tipus. Va afegir que la presència d’expositors i visitants de la Xina tornarà als nivells d’abans de la pandèmia de la covid, cosa que ajudarà a disparar la xifra d’assistents fins als 95.000. "Crec que aquest any superarem tots els rècords", va acabar.