Els Grífols deixen la funció executiva per esquivar un conflicte amb Scranton
Abia, procedent d’Olympus, serà el nou CEO

Canvi radical a la cúpula de la farmacèutica Grifols. La companyia catalana aparta Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu de les seves funcions executives tot i que continuaran al consell d’administració. Thomas Glanzmann, per la seva banda, continuarà com a president executiu i Nacho Abia serà el nou conseller delegat. Glanzmann fins ara compaginava els dos càrrecs.
Abia és un executiu amb 25 anys d’experiència que prové d’Olympus Corporation, companyia japonesa amb seu a Tòquio especialitzada en tecnologia mèdica, que cotitza a l’índex Nikkei. L’executiu serà nomenat membre del consell d’administració el pròxim 26 de febrer i assumirà la seva nova responsabilitat com a conseller delegat l’1 d’abril.
Grifols defensa que els canvis "formen part d’una estratègia d’evolució del govern corporatiu de Grifols, planificada des de fa temps i acuradament dissenyada, que Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu van iniciar el 2022 per separar progressivament la propietat de la gestió de la companyia". Fins i tot afirma que la decisió estableix "un nou estàndard per a les empreses familiars que cotitzen a la borsa espanyola". Raimon Grífols i Víctor Grífols Deu van assumir els càrrecs que ara deixen el maig del 2024.
Dures acusacions
Però la realitat és que aquests canvis es produeixen després que el 9 de gener el fons baixista nord-americà Gotham City Research llancés un demolidor informe en què acusava la companyia de manipular els seus comptes i ocultar part del seu deute, acusacions rebutjades pel grup en una nota enviada a la CNMV. El fons Gotham City Research és la mateixa firma d’inversió que fa deu anys va tombar Gowex i va destapar l’escàndol financer pel qual l’empresari Jenaro García va acabar enfrontant-se a la justícia per frau. Gotham va apuntar que Grifols en realitat té un deute que se situaria entre 10 i 13 vegades el seu ebitda davant les sis vegades que reconeix l’empresa.
Notícies relacionadesFonts del mercat assenyalen que la renovació de la cúpula és un intent d’esquivar un possible conflicte d’interès amb Scranton, la societat patrimonial dels Grífols. Gotham va acusar la família d’utilitzar "operacions túnel" entre Grifols i Scranton. És a dir, "la transferència d’actius i beneficis anés de les empreses en benefici dels que les controlen", com ho defineix Gotham.
En aquest cas, apunta que els accionistes o la direcció de la primera empresa (Grifols), solen ser propietaris absoluts de la segona firma (Scranton) i, per tant, es beneficien de transaccions que, d’una altra manera, serien "desastroses".
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars
- A Barcelona Els Mossos abaten un home que va matar el seu germà d'un tret i es va atrinxerar a Calldetenes
- Helicobacter pylori: així són els símptomes de la infecció que afecta la meitat de la població