Practiqui la creativitat

La creativitat és un tret que tots tenim, però cal descobrir-la, cultivar-la i aplicar-la dia a dia. Es tracta d’imaginació i pensament divergent. Sovint fruit d’un primer dubte.

Practiqui la creativitat

Marta Royo Espinet

3
Es llegeix en minuts
Marta Royo Espinet
Marta Royo Espinet

Economista i publicista

ver +

Tots portem dins una base de creativitat. L’art rau a descobrir-la, cultivar-la i aplicar-la al dia a dia. Segons la Viquipèdia, la creativitat és la generació d’idees originals i potencialment útils en qualsevol àmbit. Segons algun publicista és una manera de pensar i d’actuar per poder fer les coses millor. Una capacitat a què tots podem accedir si ens deixem fluir. Tots portem dins una base de creativitat. L’art rau a descobrir-la, cultivar-la i aplicar-la al dia a dia.

De manera similar, la creativitat és imaginació i pensament divergent. Sovint fruit d’un primer dubte. I abans ve la inspiració, alimentada per l’experiència i la pràctica. Com expressava Picasso: "Que la inspiració et trobi treballant". Segons Umberto Eco, "a la creativitat li influeix tant el racional com l’inconscient". Això fa que la creativitat sigui dinàmica i canviant. Es manifesta amb la interacció entre la ment racional i l’inconscient.

I segons una humil servidora, "la creativitat és allò que fa que el que fas sigui diferent". La creativitat la trobo en tot allò que conforma la vida quotidiana, sempre que ho faci fora de la rutina, ben lluny de l’"habitualitat" i de la norma.

A tot arreu

Llavors pregunto, ¿quan la creativitat entra en el nostre dia a dia? Quan la creativitat és art. Visitar el taller de Son Boter de la Fundació Miró de Palma i disfrutar d’unes parets impregnades d’esborranys i esbossos originals. Segons ell, traçats que són un contrapunt als sentiments d’angoixa que vivia en el moment de la creació i que l’acompanyaven al llarg del procés creatiu. La quietud, germana de la paciència, era un element intrínsec a les seves obres; constituïa una part integral del procés de creació. Com un jardí, del que es considerava com si fos el jardiner.

Quan la creativitat és cuina. Provar l’escudella street de Jordi Vilà, el cuiner de moda. Aquest creatiu gastronòmic ha ideat una versió innovadora de l’escudella catalana presentada en un envàs portàtil perquè es pugui disfrutar a casa, caminant pel carrer o assegut al banc d’una plaça a l’hora de dinar amb una ració ben calentona. Aquesta proposta representa una manera diferent de preparar, servir, comunicar i, per tant, consumir l’escudella catalana de tota la vida. Un referent al nostre país que ara es converteix en l’escudella en moviment, l’escudella del carrer.

Quan la creativitat és disseny gràfic. Comunicar en una imatge allò que podria ser expressat en mil paraules. Exemple: la campanya publicitària "Share a Coke" de Coca-Cola en què les etiquetes de les ampolles es personalitzaven amb noms propis en lloc del logotip clàssic de Coca-Cola. Una connexió emocional profunda amb el consumidor.

Històries i marca personal

Quan la creativitat és la narració d’històries. Pensar en les experiències que creava Steve Jobs, el mestre de l’storytelling, per llançar els seus productes. En lloc de destacar només les característiques tècniques, Jobs introduïa els productes amb una història, connectant amb els usuaris emocionalment. Utilitzava narratives que posaven èmfasi en com millorarien les seves vides.

Notícies relacionades

Quan la creativitat és marca personal. Dotar la marca d’uns valors diferencials, notoris i, a poder ser, únics. Un sector on la creativitat cada vegada més es fa més necessària és el de la política. Com en l’emblemàtic Yes We Can de Barack Obama del 2008. Transformar la imatge del polític connectant amb la societat mitjançant diverses estratègies creatives: un logotip iconogràfic, una estratègia disruptiva, esdeveniments innovadors i segmentació de mercat amb missatges positius per a cada perfil d’audiència.

Creativitat, un fascinant atribut, al qual tots podem accedir si ens hi posem. Us animo a practicar-la i a aconseguir que es converteixi en un hàbit.