Infraestructures de la Generalitat

El clima acapara més de la meitat de la inversió de 30 milions en ports

Territori expressa la seva voluntat de promoure, després dels danys del temporal Glòria el 2020, l’adaptació de dics i molls

El clima acapara més de la meitat de la inversió de 30 milions en ports

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Des de fa diversos anys, la construcció d’infraestructures té la mirada posada en la crisi climàtica. Les oscil·lacions en la temperatura (que afecten els materials) o els fenòmens meteorològics extrems (el temporal Glòria va ser el més recent i devastador) provoquen que els planificadors i executors de carreteres, línies ferroviàries o ports hagin de prevenir els efectes i construir tenint-los molt en compte.

Per això més de la meitat de la inversió als ports de la Generalitat per als pròxims quatre anys té a veure amb aquesta circumstància, ha explicat aquest dimecres la consellera de Territori, Ester Capella. El 54% dels 30 milions d’euros del pla d’inversions anunciats per al període 2024-2027 es destinaran a protegir les infraestructures portuàries i adaptar-les al canvi climàtic. "Ens hem arremangat i apostem per ports més resilients", ha assegurat.

Des de Territori han explicat que, després dels danys causats pel Glòria el 2020, la seva voluntat és "continuar promovent mesures d’adaptació dels dics d’abric, els espatllers, els molls i els pantalans" de les 45 instal·lacions que depenen de la Generalitat (els ports de Barcelona i Tarragona són competència de l’Estat). La directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno i Nogué, s’ha mostrat "orgullosa" dels plans que tenen per "adaptar i mitigar" els efectes del canvi climàtic.

Notícies relacionades

El 21% de la inversió servirà "per potenciar la sinergia port-territori, cosa que millorarà la connexió i integració entre els ports i les ciutats i crearà espais comuns d’ús públic". Així s’incentiven les activitats per afavorir la dimensió social dels ports sense renunciar a l’activitat econòmica que acullen.

"No pot ser que els ports siguin un polígon industrial més, han de tenir vida respecte a les ciutats i pobles que els acullen", ha apuntat Moreno, que precisament va ser alcaldessa d’Arenys de Mar (Maresme), on es preveu una inversió per millorar un pas subterrani i fer-lo més accessible. Els 30 milions d’euros per als ports de titularitat de la Generalitat es repartiran en les tres zones: nord (11,23 milions), central (8,16 milions) i sud (8,6 milions).