El Fòrum de Davos es reuneix sota el pes de Gaza i la guerra d’Ucraïna

Els conflictes bèl·lics i les tensions geopolítiques marquen la trobada, en què participaran més de 2.800 persones

El Fòrum de Davos es reuneix sota el pes de Gaza i la guerra d’Ucraïna

Hollie Adams/Bloomberg

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Més de 2.800 líders polítics, econòmics, empresarials, científics i socials de 120 països estan convocats a partir d’avui i fins al 19 de gener a la 54a trobada anual del Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les seves sigles en anglès), que des de 1971 es reuneix a l’estació d’esquí de Davos, als Alps suïssos, que es converteix per aquestes dates en la ciutat del capitalisme a escala mundial.

Des de fa més de 50 anys, els debats de Davos busquen la manera d’anar adaptant el model capitalista als reptes globals que han anat canviant en les últimes dècades. L’edició del 2024 arriba "en el context geopolític i econòmic més complicat en diverses dècades", segons va reconèixer Borge Brende, president del WEF.

"La guerra a Gaza continua i hi ha temors d’una escalada", va advertir Brende. I tot això amb la guerra per la invasió russa d’Ucraïna a punt de complir dos anys. Les guerres i les tensions geopolítiques seran la senya d’identitat de la reunió de Davos d’aquest any que, a més, servirà d’escenari per a la presentació de nous líders polítics, com el nou president de l’Argentina, Javier Milei, que pronunciarà una conferència dimecres, poc abans dels espais reservats per a Pedro Sánchez i, després, del president francès, Emmanuel Macron.

Borge Brende va confiar que almenys la reunió de líders polítics i econòmics serveixi per "veure com evitar que la situació es deteriori més i mirar cap al futur". A aquest propòsit obeeix el lema triat pel Fòrum Econòmic per a aquesta edició: "Reconstruir la confiança".

"Ens enfrontem a un món fracturat i a creixents divisions socials que condueixen a una incertesa i un pessimisme generalitzats. Hem de reconstruir la confiança en el nostre futur anant més enllà de la gestió de crisi, analitzant les causes fonamentals dels problemes actuals i construint junts un futur més prometedor", va assenyalar Klaus Schwab, president executiu del Fòrum.

Un espai per a la diplomàcia

Notícies relacionades

Almenys als passadissos i sales del Palau de Congressos de Davos tindran ocasió de trobar-se i saludar-se personalitats que tenen molt a dir respecte als actuals conflictes bèl·lics i geopolítics, com el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken; l’assessor de Seguretat Nacional Nord-americana Jake Sullivan; el president d’Israel, Isaac Herzog; els primers ministres del Líban, Qatar i Jordània; el primer ministre xinès, Li Qiang; el secretari general de l’ONU, António Guterres; el de l’OTAN, Jens Stoltenberg; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, de qui no se sap encara si participarà de manera física.

En total, més de 60 caps d’Estat i de govern i representants d’organismes, com l’FMI, el BCE, el Banc Mundial i l’Organització Mundial del Comerç. Nadia Calviño acudirà com a presidenta del Banc Europeu d’Inversions. També hi assistiran empresaris entre els quals, habitualment, hi ha representants de multinacionals espanyoles, com Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA) i Josu Jon Imaz (Repsol).

Temes:

Gaza Davos FMI