Grifols acaba la seva nefasta setmana a l’Ibex amb un descens del 38%

La farmacèutica catalana va tancar ahir amb una altra caiguda del 10,4%, fins als 8,87 euros per acció, i ja acumula pèrdues de 4.800 milions

Grifols acaba la seva nefasta setmana a l’Ibex amb un descens del 38%

CELIA LÓPEZ PABLO GALLÉN

3
Es llegeix en minuts
CELIA LÓPEZ - PABLO GALLÉN

La farmacèutica Grifols va tancar la jornada d’ahir amb una caiguda del 10,40%, fins als 8,87 euros per acció, cosa que suposa un descens acumulat setmanal del 37,7% i 4.800 milions menys de capitalització borsària.

Les accions de la companyia especialitzada en hemoderivats han arribat a cedir fins a un 16,42%. Dimarts, el primer dia després de la publicació de l’informe de Gotham City Research, els seus títols van caure un 25,9% per posteriorment recuperar part de la caiguda dimecres amb una alça del 12%, mentre que ahir es va deixar un 16,2%. Tot això malgrat que Grifols ha enviat fins a tres comunicats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i aquest dijous va celebrar una conferència telefònica amb inversors per aclarir els dubtes sembrats sobre els seus comptes pel fons baixista Gotham City Research.

Reacció del Govern

El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va assenyalar que el Govern espera que una vegada analitzada la informació sobre Grifols per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el supervisor "actuï i prengui la decisió que correspongui". "Des del ministeri el que volem transmetre és un missatge de prudència i de cautela", va reiterar Cuerpo en una entrevista a RNE recollida per Europa Press, recordant que l’autoritat competent per verificar qualsevol element relacionat amb les empreses cotitzades és la CNMV.

El grup català es troba immers en una gran volatilitat aquesta setmana arran de l’informe del fons baixista que l’ha acusat de "maquillar" el seu deute a través de la patrimonial Scranton, cosa que la farmacèutica ha negat de manera contundent. La CNVM investiga els vincles entre Grifols i Scranton i ha sol·licitat a l’empresa que aclareixi qui són els participants a Scranton.

A més, els inversors van començar la jornada d’ahir amb una referència errònia sobre la farmacèutica llançada per Reuters. Els inversors minoristes i institucionals van prendre com a referència un canvi de valoració de Santander sobre Grifols. D’acord amb les dades de l’acabar de Reuters, Santander havia optat per la rebaixa més dràstica del preu objectiu sobre Grifols al fixar-lo en 9,90 euros per acció, quan aquesta referència es correspon amb el preu de tancament de l’acció d’aquest dijous. Posteriorment, Santander va negar la rebaixa i l’agència va rectificar l’error al confondre el preu objectiu amb el preu de tancament de dijous.

L’informe de la firma d’inversió Gowex, que va destapar l’escàndol, ha impactat profundament en el rendiment borsari de la farmacèutica aquesta setmana. La companyia ha perdut 2.651,63 milions d’euros en borsa en tot just tres dies amb un descens del 30,44%, si se sumen les caigudes de dimarts, dimecres i dijous. El 9 de gener, quan Gotham va publicar l’informe en què acusava Grifols d’ocultar part del seu deute, les accions es van enfonsar gairebé un 26%, uns 2.200 milions d’euros, tot i que en moments puntuals de la jornada perdia més d’un 40%.

Notícies relacionades

Després de recuperar part del que havia perdut durant el 10 de gener amb una pujada del 12% esperonada per l’anunci de la firma d’emprendre accions legals contra Gotham City, ahir no va aconseguir convèncer els inversors durant la conferència telefònica celebrada al migdia. El daltabaix borsari va iniciar el seu camí just després que finalitzés la trobada: els títols de la farmacèutica van tancar la sessió d’aquest dijous amb una caiguda del 16,17% en borsa.

En la conferència telefònica, el president executiu i CEO de la companyia, Thomas Glanzmann, va reconèixer marge de millora en la governança i comunicació, però va criticar el document de Gotham. "Gotham només pretenia obtenir plusvàlues i va actuar per interès propi, i va utilitzar informació per suggerir irregularitats que ja s’havien revisat i aprovat pels reguladors i una auditora", va defensar.