Grifols demandarà Gotham pel «dany financer i reputacional causat»
La farmacèutica apunta a la preocupació desencadenada per l’acusació de manipulació dels comptes del fons baixista. La companyia recupera en borsa un 11,99% després de la debacle.
Grifols va anunciar ahir accions legals contra el fons baixista Gotham City pel "mal financer i reputacional causat". La companyia va assegurar ahir que les acusacions de manipulació dels seus comptes per part del fons han causat gran preocupació als seus stakeholders i han provocat una gran preocupació als seus pacients i donants. Ho va fer en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
El fons d’inversió va publicar dimarts un informe en el qual acusava la farmacèutica de manipular les seves ràtios d’endeutament i el resultat brut d’explotació (ebitda) per reduir artificialment el palanquejament, per la qual cosa va advertir que les seves accions serien "no invertibles". La companyia catalana d’hemoderivats també va assenyalar en el comunicat que confia "plenament" en el seu president i conseller delegat, Thomas Glanzmann, i va incidir que el consell d’administració va aprovar "de forma unànime" totes les transaccions qüestionades per Gotham.
Aprovades unànimement
"Totes les operacions rellevants descrites, publicades ahir [per dimarts] a l’esmentat informe, han sigut aprovades unànimement pel consell d’administració de la societat i els seus diferents comitès, i inclouen tota la informació i documentació de suport necessàries, incloent valoracions i opinions de tercers", va remarcar.
Les accions de Grifols, que després de desplomar-se fins al 50% dimarts van tancar la jornada amb una pèrdua del 25,91%, fins als 10,55 euros, van arribar en la preobertura d’ahir a pujar entorn del 5%. Durant la sessió, els títols es van moure entre el guany i la pèrdua fins a començar a escalar una vegada conegut l’últim comunicat de la companyia. Al final del dia, els títols van guanyar l’11,99%, després de la caiguda de la jornada anterior; i van tancar en 11,815 euros.
En la seva ofensiva per evitar tota desconfiança, Grifols ha convocat per avui una conferència telefònica amb analistes i inversors per explicar la situació i frenar la sagnia borsària, i en la qual, a més d’explicar la situació i proporcionar més detalls sobre "la informació falsa i les especulacions publicades per Gotham City Research", acceptarà preguntes.
El consell d’administració de l’empresa es va reunir dimarts per debatre la situació, i va acusar Gotham de pretendre fer caure l’acció per al seu propi benefici. Després de defensar en la jornada d’ahir a través del comunicat a la CNMV la seva comptabilitat, posada en qüestió per Gotham, i recordar que aquesta està supervisada tant pel regulador d’Espanya com pel dels EUA i auditada per KPMG, Grifols va decidir proporcionar arguments de la part de negoci i assegurar que el president compta amb el suport del consell d’administració.
Quant a altres aspectes de negoci que qüestiona l’informe de Gotham, Grifols va assegurar que, en el cas d’Immunotek Bio Centers, hi ha un acord "per a la construcció i desenvolupament de 28 centres nous als EUA", però que Grifols no està obligada a finançar-ne la posada en marxa o el plasma obtingut durant els dos primers anys, però que sí que pot adquirir-los passats tres anys.
En aquest punt, va afirmar que els pagaments de 124 milions de dòlars esmentats per Gotham "es refereixen als avançaments per a la construcció dels centres i inclouen tant els costos de construcció com els de posada en marxa fins a l’obertura".
"S’ha qüestionat que el preu d’adquisició de 25 centres d’obtenció de plasma ja madurs és més gran que el cost/capex de construir un centre nou. Cal aclarir que el temps necessari perquè un centre assoleixi maduresa en relació amb el volum és de tres a cinc anys, tal com s’ha explicat en l’apartat anterior. El preu per litre pagat es va alinear amb preus comparables del mercat i informes de valoració de tercers", va afegir també Grifols en el comunicat esmentat.
Més de 100 anys
Notícies relacionadesLa multinacional recorda també en el comunicat que "opera en el sector del plasma des de fa més de 100 anys", i que "entén el negoci i la seva dinàmica", i conclou que la seva prioritat sempre ha sigut "la seguretat dels productes i el benestar dels seus donants i pacients".
L’informe d’aquesta firma d’anàlisi, difós dimarts, afirma que "Grifols manipula el deute i l’ebitda informats per reduir artificialment el palanquejament en sis vegades, quan aquest podria superar 10 o 13 vegades", pel que creu que les seves accions "valen zero", unes acusacions que van ser desmentides al moment per Grifols. El document de Gotham City Research indica que tant Grifols com Scranton, el hòlding de la família propietària, que té el 8,4% de l’empresa, estan enganyant els inversors sobre els seus estats financers.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Congrés El PNB eleva la pressió sobre el Govern central i posa preual seu suport
- Cimera bilateral Biden i Starmer sospesen que Ucraïna pugui utilitzar míssils de llarg abast
- En clau europea Draghi deixa en evidència la UE
- Nou programa de govern Els Països Baixos anuncien les lleis "més estrictes" de la UE sobre l’asil
- Arsenal atòmic de Pyongyang Corea del Nord ensenya per primer cop les plantes per enriquir urani