Perspectives

L’ONU anticipa un feble creixement mundial frenat pels tipus

Per a Espanya, l’organització calcula que l’índex passarà del 2,4% del 2023 a l’1,8%

L’ONU anticipa un feble creixement mundial frenat pels tipus

REUTERS/Caitlin Ochs

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El creixement de l’economia mundial es debilitarà el 2024, llastat, entre altres factors, pels efectes retardats que la pujada dels tipus d’interès tindrà sobre el consum, la inversió i el comerç global. Al seu informe sobre Situació i perspectives de l’economia mundial, les Nacions Unides (ONU) preveuen que el creixement de l’economia mundial es desaccelerarà, des del 2,7% estimat per al 2023, a un 2,4% el 2024.

En les seves noves previsions, l’ONU millora en quatre dècimes (fins al 2,7%) l’estimació per al 2023 que va publicar a mitjans de l’any passat, però retalla en una dècima la del 2024 (fins al 2,4%). Alhora, anticipa un rebot moderat per al 2025, amb una taxa del 2,7%. En tot cas, l’ONU remarca que el creixement es mantindrà per sota de la tendència prepandèmica del 3%.

Els riscos

Notícies relacionades

"Si bé l’economia mundial va evitar el pitjor escenari d’una recessió el 2023, s’entreveu un període prolongat de baix creixement", resol l’organisme que dirigeix António Guterres. I això és perquè sota "el vernís de resiliència" del 2023, s’amaguen riscos com l’elevada pressió inflacionista a molts països, la nova escalada de conflictes a l’Orient Mitjà i "l’efecte retardat dels forts augments de les taxes d’interès" empresos pels bancs centrals. El manteniment d’elevats tipus d’interès per un temps prolongat es presenta com un greu obstacle per a una economia mundial "atabalada pel deute" que, a més, necessita més inversions per lluitar contra el canvi climàtic i avançar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

S’anticipa un desigual batec de les economies de les diferents regions del món. Per als EUA, l’ONU preveu que el creixement es desaccelerarà des del 2,5% del 2023 a l’1,4% el 2024. Per a la zona euro, s’anticipa un perfil accelerat, des d’un esquelètic 0,5% el 2023 a l’1,2% el 2024. Per a Espanya, l’ONU calcula que el creixement passarà del 2,4% del 2023 a l’1,8% el 2024 (una dècima per sobre de la previsió de l’FMI, de l’1,7%, però dues dècimes per sota de la del Govern, del 2%).