L’euríbor consolida una forta baixada i se situa en el 3,679%

L’euríbor consolida una forta baixada  i se situa en  el 3,679%
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No ho preveien ni els més optimistes. Al desembre s’ha consolidat el descens de l’euríbor, la principal referència per a les hipoteques a interès variable, que ha tancat en una mitjana del 3,679%, al nivell de l’abril. En l’última jornada de l’any, l’indicador es va situar en el 3,51%, després de registrar la caiguda més gran d’un mes a un altre en 14 anys.

Des del 29 de novembre passat, l’euríbor no ha parat de descendir a mesura que els mercats intuïen que l’etapa de pujades dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE) per frenar la inflació podria haver arribat a la seva fi o ser-hi a prop. Aquest mes, l’índex de preus de consum (IPC) ha descendit al 3,1%, cosa que el situa entorn de la meitat de com va començar l’exercici.

La mitjana que ha tancat el mes està clarament per sota de la del novembre, que va ser del 4,022%. El nivell actual encara està lleugerament per sobre del de fa un any, ja que el desembre del 2022 l’euríbor mitjà a un any era del 3,018%, cosa que suposa que els que revisin anualment la seva hipoteca els tocarà encara pagar més de quota, tot i que els ascensos són cada vegada més suaus. Només quan el tipus mitjà mensual se situï per sota del que hi havia un any enrere començaran a baixar les quotes. Inicialment es preveia que això podia passar al maig, però podria avançar-se si no hi ha més alces del preu del diner, segons els experts.

Notícies relacionades

La decisió del BCE de mantenir els tipus d’interès oficials en el 4,5% en la seva última reunió de l’any ha empès l’euríbor, que també és l’interès al qual els bancs es presten diners entre si, a continuar baixant. Els experts esperen que aquesta tendència es mantingui durant els pròxims dies i mesos, tot i que serà gradual.

Des que l’euríbor va arribar al seu màxim anual al setembre, a l’assolir el 4,228%, la referència va començar a baixar, una cosa que es va pronunciar a partir del 29 de novembre.

Temes:

IPC