El PP només recolzarà el decret si s’augmenten les rebaixes de l’IVA

Els conservadors insisteixen que han de mantenir-se les baixades de l’IVA a la llum i estendre’s a carn, peix i conserves

El PP només recolzarà el decret si s’augmenten les rebaixes de l’IVA
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El PP exigeix que l’Executiu reculi en algunes de les mesures anunciades pel president del Govern i aprovades en el decret anticrisi, l’últim de l’any, si volen comptar amb el seu vot afirmatiu quan arribi la convalidació al Congrés. La posició la va traslladar la vicesecretària d’Organització, Carmen Fúnez, després de la reunió del comitè de direcció ahir. Al mateix temps que compareixia Pedro Sánchez, al PP insistien: esperaran a conèixer amb "exhaustivitat" totes les mesures del decret, però només es plantegen recolzar-lo si es manté l’IVA de la llum i el gas en els nivells actuals i no s’emprenen les pujades graduals previstes. També volen que aquesta baixada s’apliqui a la carn, el peix i les conserves, juntament amb la resta d’aliments bàsics.

"Exigirem que aquesta baixada de l’IVA és una necessitat. No entenem la falta de sensibilitat amb les famílies que pitjor ho passen i l’afany recaptatori en un moment en què hi ha un rècord de recaptació. Estudiarem amb concreció el reial decret, però el nostre posicionament és clar", va concloure Fúnez.

Fa mesos que el PP insisteix que la baixada impositiva del cistell de la compra, en plena crisi inflacionista, havia d’estendre’s a la carn, el peix i les conserves perquè els aliments "han pujat un 30%" i, això, diuen els conservadors, obliga a prendre mesures d’alleujament. Igual que va fer Juan Bravo, el responsable econòmic del PP, Fúnez va recalcar la necessària deflactació de l’IRPF per a les rendes mitjanes i baixes, per garantir que la pujada de preus no es mengi la capacitat econòmica de les famílies.

Crisi energètica

Notícies relacionades

Els populars van tornar a treure pit que les mesures "copiades" al PP han fet efecte, tenint en compte que durant mesos el Govern es negava a abaixar l’IVA de la llum i l’electricitat, i finalment hi van accedir. Sánchez va avançar una pujada esglaonada de la fiscalitat sobre l’energia fins a recuperar, a poc a poc, els nivells previs a l’esclat de la crisi energètica. És a dir, fins a recuperar l’IVA al 21%. El 2024, l’IVA de l’electricitat pujarà el 10%, mentre que el de gas natural se situarà en aquest nivell els tres primers mesos.

El PP també insisteix a mantenir la reunió amb les dues vicepresidentes econòmiques, María Jesús Montero i Teresa Ribera, en els pròxims dies per intentar influir en aquest decret.