L’expansió dels parcs eòlics és desigual
Tres comunitats tenen més de la meitat de tota la potència instal·lada a Espanya

Espanya està registrant en els últims anys un desplegament massiu de noves plantes d’energies renovables. La implantació de l’eòlica al país, iniciada a finals dels anys 90, és una història d’accelerades i aturades, una gràfica de pics i valls. Després de l’arrencada inicial impulsada per les subvencions, l’expansió d’aerogeneradors va patir una aturada absoluta entre els anys 2014 i 2017 per la moratòria decretada pel Govern de Mariano Rajoy. Des d’aleshores el creixement, amb més o menys intensitat en funció de l’any, ha sigut continu i per gairebé tot el país.
Totes les comunitats autònomes, amb l’única excepció de Madrid, compten amb parcs eòlics al seu territori. Però malgrat la distribució per gairebé tot el territori, el pes en unes i altres regions és molt desigual. Segons l’últim informe sobre l’impacte macroeconòmic del sector elaborat per l’Associació Empresarial Eòlica (AEE), amb dades corresponents a tancament del 2022, tres comunitats autònomes (Castella i Lleó, Aragó i Castella-la Manxa) concentraven més de la meitat de la potència eòlica instal·lada al país i només dues (Castella-la Manxa i Aragó) van concentrar el 80% de tota la nova eòlica que es va instal·lar l’any passat.
A finals de l’any passat, a Espanya hi havia instal·lades i en funcionament plantes de generació eòlica amb una potència per una mica més de 29.800 megawatts (MW), després de sumar 1.640 MW nous durant l’exercici, segons els registres de la patronal del sector obtinguts directament de les companyies energètiques i promotores (i que varien lleugerament a la baixa en relació amb els de Red Eléctrica d’Espanya, el gestor del sistema, per diferències metodològiques).
Castella i Lleó concentrava més d’una cinquena part (22,5%) de tota la potència eòlica del país, amb més de 6.500 MW; seguida d’Aragó (17%, més de 4.900 MW), Castella-la Manxa (16,5%, amb gairebé 4.800 MW), Galícia (13,3%, amb 3.860 MW) i Andalusia (12,3%, amb gairebé 3.550 MW).
Dels més de 1.600 MW nous posats en operació durant l’any passat, el 50% es van localitzar en plantes a Castella-la Manxa (837 MW) i gairebé un 30% a Aragó (492 MW); molt lluny d’aquestes magnituds també es va instal·lar nova potència a Castella i Lleó, Catalunya, les Canàries, Navarra, Astúries i Andalusia.
Més de 1.300 parcs eòlics
Notícies relacionadesEspanya comptava al tancament de l’any passat amb 22.042 aerogeneradors. Més de 22.000 molins repartits en 1.345 parcs eòlics i que s’ubiquen en 1.053 pobles de tot el país. És a dir, pràcticament en un de cada vuit dels més de 8.100 municipis que hi ha a Espanya hi ha plantes eòliques en marxa i hi resideix més d’un 11% de la població espanyola. "Els parcs eòlics tendeixen a localitzar-se en municipis on la població és més baixa (l’Espanya buidada), i es contribueix a fixar població, ja que generen activitat econòmica i ocupació", remarquen des d’AEE.
Les comunitats autònomes amb més nombre de plantes són Castella i Lleó (276 parcs, un 21,2%), Aragó (187 parcs, un 14,4%) i Galícia (183 parcs, un 14,1%). n
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- 40 anys de ‘retorn al futur’ Un DeLorean es passejarà el dia 29 per Barcelona
- De ruta per LLancà Els camins de la tramuntana
- CATA MAYOR La bona brasa marina arriba a Sabadell
- Restaurants a prop del mar per menjar després de la platja
- Dues propostes Viatjar a Tòquio i Beirut sense sortir de Barcelona