Agricultura

Unió de Pagesos: «El camp català el defensa millor el ministre d’Agricultura francès que l’espanyol»

Unió de Pagesos: «El camp català el defensa millor el ministre d’Agricultura francès que l’espanyol»
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La solució no passa per reduir les hectàrees de cultius que es reguen, sinó perquè aquest regadiu sigui realment eficaç. «Es poden produir aliments més adaptats amb sistemes de suport, per exemple, o es poden aplicar tecnologies per a un millor aprofitament de l’aigua que tenim», ha reflexionat aquest dimecres el coordinador del sindicat agrari Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, que avisa que davant una situació de sequera com l’actual «els ciutadans no només hauran d’aprendre a estalviar aigua, sinó que potser han de modificar la seva manera de consumir».

«Ens estem trobant que la meitat de la carn de vedella i la meitat de la de xai que es crien a Espanya es destinen a l’exportació, a països com els àrabs que la valoren per la seva alta qualitat... I, mentre, aquí, els nostres consumidors estan disposats a pagar milionades per una vedella de Nebraska o per un tall de carn argentina», ha il·lustrat Jordi Armengol, responsable del sector ramader en la mateixa organització agrària.

A l’escenari actual, Caball ha demanat acabar «amb el mite que el sector agrari consumeix una gran quantitat d’aigua, tenint en compte que subministra d’aliments a la població i que l’aigua és una de les matèries necessàries per fer-ho». «Els aliments que produïm són de qualitat i això no només és per a la gent d’aquí. També els turistes aprecien la nostra gastronomia i el producte amb què aquesta s’elabora», ha destacat.

Disposats a posar l’espatlla i a buscar noves fonts de subministrament comptant amb altres sectors com a aliats», el líder d’UP ha admès que el problema és que «els pagesos pintem poc a Catalunya». «Moltes vegades ens trobem que a Brussel·les defensa millor els interessos del sector agropecuari català el ministre d’Agricultura francès que el ministre espanyol», ha lamentat el dirigent del sindicat majoritari en el camp català.

Efectes fatals sobre les collites

Notícies relacionades

Els agricultors comencen ja a fer estimacions de les conseqüències de la sequera, que podria malmetre entre el 70% i el 100% de les pròxima collita de fruita primerenca a Lleida i entre el 30% i el 40% de les varietats més tardanes. A les finques de secà de les Garrigues, l’Alt Camp i la Terra Alta les pèrdues poden ascendir fins al 95% en cultius d’olivera, mentre que en els oliverars que compten amb regadiu de suport en el Tarragonès, la collita serà entre el 50% i el 60%.

«Ens hem d’anar fent a la idea que en els pròxims sis o set anys, la conca mediterrània disposarà d’un 20% menys d’aigua que ara. I que amb aquesta aigua cal continuar produint aliments per a un nombre més elevat de població», ha observat Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA i professor d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). «Tots els sectors agraris estan fent esforços –ha remarcat Savé–, alguns com el vitivinícola ha fet una aposta per la producció ecològica, empesa també pel que li demanava el mercat».